Menu Zavřít

TAK ČI ONAK BUDE PLATIT STÁT

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Bankovní dům Lazard, který vyhrál soutěž na správce Revitalizační agentury, dosud nepodepsal se státní Konsolidační bankou smlouvu, ač tak měl učinit do konce září. A je klidně možné, že banka začne jednat s dalšími zájemci. Uzavření smlouvy vá zne především na odlišných představách o pravomocích správce. Česká strana se evidentně obává, že kdyby Lazard byl skutečným vládcem revitalizovaného podniku, měl by tak v rukou i příjmy státní pokladny. To nehodlá dopustit. Co ale očekávala? Lze si jen těžko představit, že někdo převezme mo rální a finanční zodpovědnost, aniž k tomu bude mít spolehlivé nástroje.

Ministerstvo financí dnes tvrdí, že zájemců o správu agentury je víc a nebude těžké případně najít někoho jiného. Tento optimismus je ovšem diktován jen politikou a k realismu má daleko. Čím déle se bude činnost agentury zdržovat, tím obtí žnější roli bude mít její správce, a tím větší pravomoci bude vyžadovat. Protože mu bude hrozit, že v celé akci ztratí prestiž i peníze.

Problém vůbec není ve velkých či malých pravomocích správce agentury, ale v tom, že revitalizační plán měl být spuštěn před rokem. Jakkoliv podoba, v níž ho předkládal ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, mohla být naivní, netržní a nesystémová, mohl plán zachránit několik firem. Firem, které se dnes stejně zachraňují naivně, netržně a nesystémově, ale za víc peněz.

MMF24

Vláda, která byla a dosud je jednobarevná, a bylo proto možné předpokládat, že pracuje v jednotném duchu, ukázala, že v české praxi to neplatí. Minimálně roční zpoždění je zrcadlem systémového nesouladu členů stejné politické strany. Sociální demokraté vyslali do vlády lidi, kteří jsou z jiných světů. Naštěstí transformace společenského i ekonomického systému je už tak daleko, že může žít a přežít navzdory tomu, co vláda činí.

Sociálnědemokratický místopředseda FNM Jiří Havel naznačil, že kvůli neustálým průtahům budou muset revitalizaci nahradit konkrétní kroky státu ve vybraných společnostech. To ale v podstatě byla alfa a omega původního Grégrova programu. Ostatně už na něj dochází. Viz Vítkovice, ČKD, plánovaná Škoda Plzeň nebo Tatr a Kopřivnice. Kdyby si Zeman nepustil do vlády Grégra, mohl od začátku na koncepci ozdravení průmyslu pracovat Mertlík. A mohl snad sehnat správce Revitalizační agentury, který by za méně peněz odvedl více muziky. Teď nezbývá než se smířit s tím, že buď stát bude sunout peníze ad hoc do podniků, anebo pořádně zaplatí správci agentury.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).