Menu Zavřít

Takhle jezdí páni...

23. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Ministr Kühnl si nechal do Řecka dovézt svou limuzínu kvůli několika kilometrům

Novopečený ministr obrany Karel Kühnl cestuje se vším komfortem. Kvůli asi půlhodinové cestě „na otočku“ z aténského letiště na vojenskou základnu v Chalkidě a zpět musela z Česka do Řecka přijet ministrova luxusní limuzína Audi A8 i s doprovodem. Ministr samozřejmě letěl letadlem vládní letky. Vojáci, kteří si manévrů s ministrovým audi všimli, se nestačili divit. Podobně kroutili hlavami i při jedné z posledních cest Vladimíra Špidly v premiérské funkci do Kosova. I v tomto případě politik přiletěl a jeho auto přijelo „po svých“. Luxusní opancéřované BMW nebylo ale nakonec Špidlovi k ničemu. Na místní nezpevněné a rozbahněné cesty byl automobil příliš těžký…

ebf - tip - debata

Být viděn.

Kühnla (US-DEU), střídajícího nestraníka Miroslava Kostelku, uvedl do funkce ministra obrany premiér Stanislav Gross v pátek 6. srpna. První týden strávil Kühnl ještě v Česku - 9. srpna navštívil armádní muzeum v Praze na Žižkově, od dva dny později jednal s velením armády na generálním štábu, 12. srpna vyrazil do Velitelství sil podpory a výcviku ve Staré Boleslavi.
V pátek 13. srpna tiskový odbor ministerstva obrany oznámil, že Kühnl plánuje na nadcházející neděli krátkou a narychlo sjednanou cestu do Řecka. „Ministr v doprovodu náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Pavla Štefky navštíví české vojáky, kteří působí v mnohonárodní jednotce chemické, radiační a biologické ochrany Severoatlantické aliance při posilování bezpečnosti XXVIII. olympijských her,“ uvádělo se ve zprávě.
Cesta měla být jen neoficiální, to znamená, že Řekové s ní sice souhlasili, o její technické a organizační zajištění se ale nestarali. „On vlastně jen přijel do Řecka navštívit českou jednotku. Řecká strana mu to umožnila, ale neposkytla nic,“ potvrdil Jan Husák, který vede politický a tiskový úsek českého zastupitelského úřadu v Aténách.
„Bylo to všechno naplánováno dost narychlo,“ sdělil týdeníku EURO zdroj blízký vedení ministerstva obrany. „Předchozí ministr Kostelka za vojáky zrovna v té době, krátce po začátku olympiády, kdy měli nejvíc práce, jezdit nechtěl. Věděl, že mají dost práce se zajišťováním bezpečnosti her, a nechtěl jim přidělávat práci. Kühnl si to ovšem naplánoval po svém. Řídí se heslem ,Být viděn, být viděn, být viděn´,“ dodal tento zdroj.
Olympijské hry byly zahájeny právě v pátek 13. srpna večer. Třiaosmdesát českých vojáků bylo na místě už od soboty 31. července. Měli dohlížet na to, aby se teroristé nepokusili zaútočit na sportovce nebo návštěvníky zbraněmi hromadného ničení.
Do toho všeho se přilétá představit nový ministr. Letadlo vládní letky dosedlo na zem a na letištní plochu přijíždí Audi A8 s pražskou poznávací značkou AKS 69-74 následovanou stříbrným terénním vozem s ochrankou. Šéf resortu nasedá do svého audi, kolonu doprovázejí tři škodovky, které si do Řecka přivezli ještě v červenci čeští armádní chemici, a mikrobus zapůjčený Řeky. Vozy vyrážejí na sever do zhruba osmdesát kilometrů vzdálené Chalkidy.
Informace týdeníku EURO potvrdilo i ministerstvo. „K zabezpečení přepravy obou hlavních funkcionářů resortu ministerstva obrany byla využita celkem dvě služební vozidla, vypravená po vlastní ose z České republiky. Doba jízdy z místa přistání na základnu v Chalkidě činila zhruba třicet minut,“ uvedl major Petr Sýkora z tiskové a informační služby ministerstva obrany. A jeho vysvětlení, proč cestoval Kühnl tak složitě? Prý bezpečnostní důvody, jak jinak.
„Hlavním důvodem k použití služebních vozidel ochranné služby resortu obrany k přepravě na základnu a zpět pak především byly otázky zajištění bezpečnosti ústavního činitele České republiky. Tento postup byl zvolen po konzultacích s řeckou stranou, která se vzhledem k neoficiálnímu a pracovnímu charakteru inspekční cesty obou představitelů resortu ministerstva obrany - nešlo o oficiální návštěvu - a plné angažovanosti svých bezpečnostních složek na zabezpečení dopravy a nezbytných bezpečnostních opatření podílela jen omezeně a předem stanoveným způsobem,“ tvrdí major Sýkora.

Starali se o Klause.

Obě auta musela kvůli Kühnlovi ujet z Prahy do Chalkidy bezmála dva tisíce kilometrů. V průvodci Michelin stojí, že cesta měří přesně 1882 kilometrů a trvá 21 hodin a 36 minut.
Podle ministerstva obrany uvažovali vojáci při přípravě Kühnlovy cesty i o tom, potřebné vozy si přímo na místě vypůjčit. Z toho ale, zřejmě kvůli olympiádě a vysokým cenám, nebylo nic. „Řeknu vám příklad. Byl tu český olympijský výbor, potřebovali si vypůjčit nějaké minivany. Jeden minivan na jeden den - a to bylo ještě s velkou slevou - stál asi dvě stě eur na den,“ tvrdí Husák z české ambasády v Aténách.
Takže převézt auta přímo z Prahy bylo prý nakonec jediné řešení… „Jedinými náklady, které zvolený postup přinesl, pak byly náklady na pohonné hmoty dvou služebních vozidel na cestu do Řecka a zpět,“ uvedl major Sýkora.
Proč se ale o Kühnla nepostarala přímo česká ambasáda v Řecku? „Bylo to tak, že ministr Kühnl navštívil českou jednotku v Chalkidě 15. srpna, jen dva dny po zahájení olympiády,“ řekl Jan Husák z české ambasády v Aténách. „My jsme tady zrovna v té době měli na návštěvě delegaci prezidenta republiky Václava Klause, starali jsme se o ně, byli jsme s nimi prakticky neustále. Náš úřad byl v té době plně vytížený,“ tvrdí Husák a dodává: „Kdyby byl klid, nebyla olympiáda a nestarali jsme se o prezidentovu delegaci, tak bychom se samozřejmě o ministra Kühnla postarali. Poskytli bychom mu naše služební auta s našimi řidiči. Pan ministr by měl náš doprovod. Ale prostě tentokrát to bylo bohužel takové období, kdy auta musela být v Aténách a naši lidi měli jinou práci.“ Armáda vydala o návštěvě ministra tiskovou zprávu s několika fotografiemi. Na všech je usměvavý akční ministr Kühnl v bílé košili s krátkým rukávem a decentní kostkovanou kravatou. Bez audi. V doprovodném textu se mimo jiné uvádí: „Poté, co se ministr obrany seznámil s podmínkami, které pro svoji práci příslušníci jednotky v Řecku mají, a prohlédl si speciální techniku chemiků, prohlásil: „Jednotka potvrzuje, že patří k nejlepším na světě ve svém oboru a je připravena plnit přesně ten úkol, který má.“ Pak Karel Kühnl nasedl do svého služebního vozu a odjel na letiště. Nastoupil do letadla a jeho audi vyrazilo na zhruba jedenadvacetihodinou cestu zpět.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).