Menu Zavřít

TAKTIKA? ZPOŽDĚNÍ!

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česko zaostává v domácí přípravě

POSLEDNÍ PÁTEK v červenci se mělo konat další kolo jednání Česka s Evropskou unií. Optimističtější scénáře počítaly s tím, že čeští vyjednavači výrazně pohnou s přípravou na vstup do unie a uzavřou další tři kapitoly. „Letní kolo rozhovorů však obě strany zcela zrušily a vše se odkládá na říjen. Důvodem není pouze úprava české vyjednávací taktiky, která se týká složitých jednání o volném pohybu osob. Ukázalo se totiž, že na uzavření není zralá žádná další kapitola. Ministr zahraničí Jan Kavan mezitím získával podporu opozičních stran pro razantnější postup při rozhovorech. Ve skutečnosti ale také zakrýval neschopnost české politické scény (nikoliv vyjednávacího týmu) plnit včas domácí přípravu.

České průtahy. Alarmující jsou zejména průtahy v kapitole „finanční kontrola . K jejímu uzavření chybí jediné: schválení příslušného českého zákona. Praha tvrdila, že se tak stane už na konci minulého roku. Mělo jít pouze o formální záležitost. Evropská komise tehdy byla ochotna vyjít Čechům vstříc a přesvědčovala členské státy unie, že „finanční kontrolu je možné považovat za dojednanou. Pak český Parlament smetl návrh zákona se stolu. Prý pouze omylem. Ještě dnes není zákon hotov. Návrh prošel třetím parlamentním čtením a putoval do Senátu. Čeští vyjednavači hodlali znovu přesvědčit unii, že ho může považovat za v podstatě schválený. Jenže Evropská komise má s podobnými tvrzeními svou zkušenost. Navíc bedlivě sleduje, jak se Poslanecká sněmovna a Senát handrkují v řadě dalších případů. Nakonec se oběma stranám ulevilo, že mají čas do října. Hlavní český vyjednavač Pavel Telička nepovažuje zdržení za žádnou tragédii. Finanční kontrola nepatří mezi priority a na podzim by jejímu schválení nemělo nic bránit. O přístupu českých politiků však současný stav leccos vypovídá.

Kašleme na důvěru. Přinejmenším lehkovážností se vyznačují i další rozhodnutí pražského Parlamentu. Když poslanci prodloužili činnost zdejších bezcelních obchodů (duty–free) do konce roku 2003, z hlediska evropské legislativy se nedopustili až tak velkého hříchu. Porušili však dřívější slib, který Evropská unie od Česka dostala. „Slyšíme něco zcela jiného než předtím. Je to věc důvěry. Důvěra se ztrácí, uvedl zdroj z Evropské komise. Pavel Telička upozorňuje, že záležitost bezcelních obchodů může rozhovory s Evropskou unií komplikovat. „Není vyloučeno, že budeme muset žádat o přechodné období, řekl v rozhovoru pro týdeník EURO. Na základě dohodnutých pravidel má být totiž veškerá harmonizace legislativy hotova do konce roku 2002. Potom už budou existovat pouze výjimky. Kvůli bezcelním obchodům může Evropská unie požadovat, aby se znovu otevřela již uzavřená kapitola „celní unie .

KL24

Ubíráme plyn. Vedle finanční kontroly a volného pohybu osob se v optimističtějších scénářích pro červenec počítalo také s uzavřením kapitoly „energetika . V ní zůstává hlavní komplikací Temelín. Rakušané stále nepovažují za ukončený proces z Melku – tedy hodnocení bezpečnosti jaderné elektrárny a jejího dopadu na životní prostředí. Česko však naráží na nepochopení také se svou žádostí o odklad liberalizace plynárenství do konce roku 2004. O podobné přechodné období přitom nežádá žádná jiná kandidátská země. Pavel Telička sází na to, že český požadavek se v tomto případě setká s větším pochopením u členských států unie než v samotném Bruselu. „Nejsme bez šance, byť výsledek není předem jistý, uvádí Telička.

Míříme k páteři. Zatímco ministerstvo zahraničí naznačuje, že čeští vyjednavači zvolí pro podzim nekompromisní postoje, je stále více jasné, že bez kvalitní domácí přípravy diplomaté žádné zázraky neudělají. Pozornost se nyní obrací ke klíčové kapitole „hospodářská soutěž , kterou i Pavel Telička označuje za „páteř celých rozhovorů. Snad žádnou jinou oblast si Evropská unie nestřeží tak pečlivě. To, jak si v ní kandidátské země povedou, bude mít značný vliv na jejich celkové hodnocení v unii. Brusel považuje za nezbytné, aby Praha nejdříve schválila program restrukturalizace ocelářského průmyslu. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže musí posoudit, zda je v souladu s pravidly veřejné pomoci unie. A na to vše už moc času nezbývá. „Konec srpna je krajní termín, pokud chceme být mezi prvními, kteří tuto kapitolu uzavřou, zdůrazňuje Telička. Je nutné počítat s tím, že Evropská komise pak bude případ studovat. To potrvá další měsíc. Vše však nasvědčuje tomu, že Teličkova časová představa je příliš optimistická (viz strana 24). Ačkoliv způsob restrukturalizace českého ocelářství bude při rozhovorech o hospodářské soutěži rozhodující, svou roli sehrají i další případy. Brusel bude zkoumat státní garance pro Komerční banku, nadále se zabývá stížností japonské banky Nomura na český stát. Ta má zpochybnit převod bývalé Investiční a Poštovní banky na ČSOB. „Nomura tvrdě lobbuje, zkouší různé procedury, připouští zdroj z Evropské komise.

  • Našli jste v článku chybu?