Šéfkuchař Khanh Ta ctí základy vietnamské kuchyně, pojímá ji ale moderně a zároveň se snaží používat zajímavé suroviny a pozapomenuté techniky. Při volbě surovin dbá pochopitelně na sezonu a své pokrmy rád zdobí mikrobylinkami, jež prý mají výraznější a intenzivnější chuť. Obědy se v Taru servírují a la carte (na výběr je ze tří předkrmů, tří hlavních jídel a jednoho dezertu), večeře se podávají výhradně formou degustačního menu, a to buď o čtyřech, nebo sedmi chodech. Chcete-li důkladně prozkoumat rozličné chutě, neváhejte zvolit sedmichodovou variantu.
Nás z předkrmů zaujal například salát z kedluben marinovaných v citronové trávě podávaný s kešu pastou, zeleným mangem, chia semínky a zálivkou z yuzu a rybí omáčky. Výtečná byla rovněž kreveta pošírovaná na másle, jíž na talíři dělaly doprovod restované batáty se zeleným kari a chipsem z černé rýže. Z hlavních chodů u nás bodovala hovězí loupaná plec upravovaná 24 hodin v sous-vide a poté grilovaná v Josper grilu, kterou v Taru podávají s betelovými listy, topinamburovým pyré, opečenými houbami shitake a houbovou pěnou. Sladkou tečku obstarala variace na tradiční vietnamské che v podobě pěny z kokosového mléka a praženého kokosu, pyré a chipsů z mungo fazolí, nashi marmelády, tapiokového koláče a prachu z žakie, jak zní český název pro jackfruit. K jídlu jsme si nechali doporučit víno, na závěr jsme neodolali kávě s kondenzovaným mlékem.
Taro má otevřeno pouze od úterý do soboty, mezi obědy a večeřemi si dává zhruba dvouhodinovou pauzu. Jeho kapacita činí pouze dvacet hostů, rezervace je tedy většinou nutnou podmínkou. Možná budete podobně jako my postaveni před volbu, zda dorazit ve vámi vybraný čas a spokojit se s místem u jediného stolku mimo chef’s table, anebo si celý večer přeorganizovat a sedět u otevřené kuchyně. My si vybrali druhou variantu – a rozhodně jsme toho nelitovali.
Taro ? Nádražní 300/100, Praha 5 ? t: 777 446 007 ? www.taro.cz