Menu Zavřít

Taxi a paragrafy

5. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Je nutné říkat si o doklad z taxametru, anebo je řidič taxíku povinen jej vydat automaticky? Co následuje v případě, že řidič cestujícímu tento doklad nevydá?

Lucie S., Tachov

Taxislužba je nyní regulována především zákonem o silniční dopravě (č. 111/1994 Sb.). Provozovatel taxislužby je oprávněn provozovat taxislužbu pouze vozidlem, které je pro tyto účely evidováno dopravním úřadem. Dále je například povinen zajistit, aby vozidlo bylo při výkonu taxislužby, kterým se rozumí nabízení nebo vykonávání přepravních služeb, označeno střešní svítilnou s nápisem TAXI. Dále je třeba vybavit je úředně ověřeným a zaplombovaným taxametrem, jehož nedílnou součástí je tiskárna a paměťová jednotka schopná uchovávat denní a měsíční zaznamenané hodnoty o provozu vozidla alespoň po dobu pěti let ode dne jejich záznamu.

Provozovatel taxislužby je povinen zajistit, aby řidič při výkonu taxislužby používal taxametr. Po ukončení jízdy musí řidič bez vyzvání cestujícímu vydat nepoškozený a čitelný doklad o výši jízdného pořízený jako výstup z tiskárny taxametru. Tedy nikoliv napsaný kupříkladu propiskou na kousek papíru.

Důsledkem nevydání dokladu o zaplacení jízdného z tiskárny taxametru cestujícímu je odebrání průkazu o způsobilosti řidiče taxislužby (viz § 21 ve spojení s § 21 zákona o silniční dopravě).

MMF24

Městský soud v Praze přitom judikoval, že správní úřad nemá možnost správní úvahy o tom, zda řidiči v případě nevydání dokladu o zaplacení průkaz o způsobilosti řidiče taxislužby odebere, či nikoliv. Správní úřad to provést musí. K osobním a majetkovým poměrům řidiče taxislužby správní orgán nemůže při rozhodování o odebrání průkazu o způsobilosti řidiče taxislužby přihlížet. Stejně tak k nim nepřihlíží ani soud při přezkumu zákonnosti takového rozhodnutí.

**JUDr. Petr Kolman, vysokoškolský pedagog

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).