Menu Zavřít

TAŽENÍ NA VÝCHOD

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ropný a plynárenský průmysl                     

Velmi úzké partnerství mezi ruským Gazpromem a největším evropským chemickým koncernem BASF ještě prohloubil nedávný podpis rozsáhlé hospodářské smlouvy mezi oběma partnery. Umožnil firmě Wintershall jako dceři BASF výrazně se podílet na těžbě ropy a plynu v Rusku.

Pro německou ropnou a plynárenskou společnost Wintershall začala nová éra spolupráce v Rusku. Poté, co její oborový rival na německém a evropském trhu - Ruhrgas - nedávno kapitálově pronikl do ruského Gazpromu, dostala také ona příležitost, a to k ještě širší spolupráci s tímto ruským plynárenským obrem. Její mateřská společnost BASF s ním totiž v Ludwigshafenu podepsala minulý týden novou dohodu o hospodářské spolupráci. Na jejím základě může Wintershall zahájit okamžitě prospekci a těžbu ropy a plynu ve vybraných ruských nalezištích společně s Gazpromem, a podílet se tak přímo na rozvoji největších světových ložisek energetických surovin.

Spolupráce s Gazpromem se soustřeďovala na dodávky a prodej zemního plynu do Německa a východoevropských zemí. Zajišťovaly je jejich společné podniky Wingas a WIEH (Wintershall Erdgas Handelshaus) a budou je realizovat i nadále v rámci právě uzavřené nové hospodářské dohody.

Wintershall je tradiční německou naftařskou a plynárenskou firmou, která téměř sedmdesát let doma i v zahraničí těží, přepravuje a dále zpracovává ropu a přes čtyřicet let rovněž těží, přepravuje a prodává zemní plyn. Plynárenské aktivity začala výrazně rozšiřovat od roku 1990, a to ve střední a východní Evropě, zejména pak spoluprací s ruským plynárenským gigantem Gazpromem. Jejich společné podniky Wingas a Wieh nabízejí v Německu a východní Evropě zemní plyn pocházející z ruských a západoevropských dodavatelských zdrojů.

Plynárenská a ropná dcera koncernu BASF, Wintershall, informovala na březnové tiskové konferenci o svých hospodářských výsledcích. Ty se pod tíhou nízkých cen ropy, od kterých se odvozují také ceny zemního plynu, loni zhoršily. Avšak i přes dramatický propad ceny ropy nebyly podle vyjádření managementu kritické. Předseda představenstva Herbert Detharding na konferenci v sídle firmy v Kaselu uvedl, že firma dobře obstála v celoevropské konkurenci. Nicméně přiznal, že čistý konsolidovaný hospodářský výsledek (včetně výsledků dce- řiných společností) činil loni jen 339 milionů DEM, což znamená meziroční snížení třináct procent. Obrat byl v uvedeném období nižší o jednu miliardu marek - činil 8,9 miliardy DEM.

WT100

Firma se nicméně může pochlubit pro německé plynárenství významným projektem zahájeným v loňském roce. V německém pobřežním šelfu koncem roku začalo pod jejím vedením konsorcium firem BASF, BEB a RWE-DEA připravovat rozvoj prvního naleziště zemního plynu v německé části Severního moře (dosud se těžil plyn v dánském, holandském, britském a především norském sektoru tohoto moře). Zahájení produkce se předpokládá v roce 2000 s počátečním objemem těžby kolem 1,2 miliardy kubických metrů.

Loni Wintershall proinvestoval (spolu s dceřinými společnostmi) 963 milionů DEM - o 354 milionů více než v předešlém roce. Investice mimo jiné zahrnují prostředky vynaložené na dokončení plynovodu WEDAL, který je pokračováním magistrály propojující sibiřská naleziště plynu (plynovod Jamal) s nejzápadnější částí západní Evropy. Jak naznačil H. Detharding, firma je největším německým producentem ropy a plynu v zahraničí. Těží například v Argentině, Ázerbájdžánu a nyní své prospekční a těžební aktivity rozšiřuje v Rusku. Spolu s dceřinými společnostmi se podílela na třiceti pěti průzkumných a rozšiřovacích vrtech doma i ve světě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).