Menu Zavřít

TECHNOLOGIE SE NADECHLY

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

O VÍCE NEŽ PĚT SET miliard dolarů se během jediného dne vyšplhala tržní hodnota amerických akcií. Minulý čtvrtek si totiž index Nasdaq Composite připsal téměř devět procent. Jeho posílení způsobila zpráva společnosti Dell Computer. Firma potvrdila své snížené očekávání ohledně hospodaření v příštích měsících. Nervózní obchodníci si prohlášení Dellu vyložili jako velmi pozitivní signál a vrhli se na nákup akcií, které v poslední době spadly na mizivé hodnoty ve srovnání s loňskými úrovněmi.

Pozornost věnovali především velkým společnostem, mezi kterými byly například Microsoft, Intel, Cisco Systems a IBM. Následně reagoval i Dow Jones Industrial, který rovněž znatelně povyskočil směrem vzhůru a překonal hranici 9900 bodů. Pražská burza podobně jako západoevropské trhy opět velmi bedlivě sledovala vývoj ve Spojených státech. Z krátkého oživení těžily tradičně telekomunikační emise Českého Telecomu a Českých radiokomunikací.

KL24

„Před zprávou Dellu výprodeje vrcholily, komentoval volatilní náladu na světových burzách Pavel Sudek z Atlantik finanční trhy. Čtvrteční nákupní hysterii považuje Sudek za technickou korekci. „Nečeká se, že by to vydrželo delší dobu, dodává. Technologické akcie ve skutečnosti jenom vymazaly část svých posledních ztrát, když předtím Nasdaq během tří dnů propadl o jedenáct procent až na 1638 bodů. Optimismus z konce minulého týdne podle názorů expertů dlouho nevydrží. V dalších dnech totiž začnou velké firmy publikovat výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Na jejich kvalitě a odhadovaných hodnotách pro zbytek letošního roku pak bude záviset, jak se stále velmi nervózní investoři rozhodnou. Jednou ze společností, které chystají zveřejnit zisky, je i internetový gigant Yahoo!

  • Našli jste v článku chybu?