Menu Zavřít

Telekomunikační megaprodej

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Nemovitosti Telefónica O2

EBF24

Na českém realitním trhu začaly největší prodeje portfolií, jež dohromady čítají 293 budov s pronajímatelnou plochou dosahující téměř 628 tisíc metrů čtverečních. Společnost Telefónica O2 nabízí balíky nemovitostí, které patřily někdejšímu Českému Telecomu. Jak vyplývá z informací týdeníku EURO, objekty jsou rozčleněny do tří portfolií. První je složeno z 56 budov rozmístěných po celé Praze. Druhé zahrnuje 117 domů v Brně a ve velkých regionálních městech. Třetí kategorie se skládá ze 120 nemovitostí v menších městech. Necelou třetinu prodávaných domů si společnost Telefónica O2 zpět pronajme.
Zdroj týdeníku EURO sdělil, že poradci transakce - společnost Erste Corporate Finance a Knight Frank - již oslovili 115 potenciálních kupců, mezi nimiž figurují renomovaní realitní investoři, finanční instituce a fondy soukromého kapitálu. Tendr bude probíhat dvoukolově. V prvním kole zájemci předloží předběžné nezávazné nabídky, ve druhé části, do které již postoupí jen část vybraných investorů, bude otevřen dataroom a zájemci budou moci provést due diligence, po jehož skončení předloží závazné nabídky.
Potenciální zájemci mají své nezávazné návrhy dle podmínek předložit do začátku dubna. Dataroom bude zpřístupněn na konci dubna a závazné nabídky zašlou investoři počátkem června. Jednání o kupní smlouvě s vítězem soutěže by měla začít na konci července.
Český Telecom poprvé veřejně hovořil o prodeji svých nemovitostí na podzim roku 2003. Tehdy předpokládal, že by měl z transakce získat jedenáct miliard korun. Neupřesnil však, které konkrétní budovy chce prodat. Na začátku následujícího roku zahájila firma výběr konzultantů z řad investičních bank a společností specializovaných na reality, kteří měli operátorovi s prodejem balíku pomoci. Telecom zároveň provedl audit svých nemovitostí. Vedení tehdy předpokládalo, že stihne celou transakci - při níž jako poradce figurovala londýnská pobočka investiční banky JP Morgan - uzavřít do konce roku 2004. To se nepodařilo, přestože byl mezi investory o nemovitosti značný zájem. Výběrové řízení následně odsunula privatizace, kupce realitního portfolia měl nalézt až nový majitel Českého Telecomu - španělská Telefónica.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).