BRNO (gdž) – Nešvarům při prodeji potravinářských výrobků brzy odzvoní. Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) s ústředím v Brně v uplynulých dnech zaměstnala jako externí spolupracovníky osm stovek expertů ze Slovenska. „Jde o vysoce kvalifikovaný kolektiv zbožíznalců z oblasti Trebišova, kteří na celém území Česka budou kontrolovat především kvalitu čerstvých výrobků rychle podléhajících zkáze a bránit tak šíření infekčních chorob,“ vysvětlila mluvčí inspekce Daniela Kolejková, proč sáhli po zahraniční pracovní síle. Zboží s prošlou lhůtou prý budou noví inspektoři okamžitě zabavovat a likvidovat. „Jak s ním bude dále naloženo, je plně v jejich kompetenci,“ podotkla.
Každá trojice inspektorů obdrží podle Kolejkové takzvanou mobilní kancelář, skládající se z přenosného počítače, tiskárny a mobilního telefonu, aby mohla pracovat přímo v terénu. Systém off-line umožní kontrolním hlídkám úřadovat zcela nezávisle na brněnské centrále, což povede k rychlejším a častějším kontrolám a tím i k větší bezpečnosti potravin. „Jedná se o ojedinělý projekt dokonce i v rámci Evropské unie,“ tvrdí mluvčí.
Právě záležitosti ochrany spotřebitelů a tím i kontroly kvality potravin převezme v unii v blízké době do své kompetence český eurokomisař Pavel Telička. Už dnes proto ČZPI vidí možnost nabrat další stovky expertů ze Slovenska – ti se již ve velkém množství hlásí na hraničních přechodech - a vytvořit s předstihem jakousi specializovanou „černou gardu“ inspektorů, která by později mohla působit na celém území sjednocené Evropy. „Tak to berem. To sa do Anglie dostanem hladko,“ vítá perspektivu volného pohybu po starém kontinentu Arpád Horváth, jeden z nových spolupracovníků ČZPI.
Ne každý však evropský projekt takzvaných Teličkových hochů či černých baronů vítá. „Chraň vás pánbůh, abyste k nám ty žravé kobylky někdy poslali, my dobře víme, o koho jde. Oblafnout můžete třeba Lucembursko, ale ne nás,“ nechali se například slyšet členové maďarské delegace během nedávného potravinářského veletrhu Salima.