Menu Zavřít

TEMELÍN SPUSTIL VÝBUCH ČEZU

2. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

Nejaktivnějším titulem na pražské burze se minulý týden rozhodně stal ČEZ, který po pondělním útoku německé vlády na Temelín propadl o více než dvacet procent. Sousední kabinet tak paradoxně probudil spící české obchodníky na domácím burzovním parketu. Tuzemský energetický koncern se ale během následujících dní zotavoval.

MMF24

Z kolapsu na 68,7 koruny postupně šplhal zpátky, když v pátek atakoval hranici osmdesáti korun. „I nadále bude ČEZ velmi citlivý na jakékoliv zprávy týkající se Temelínu nebo chystané privatizace. Všichni se ho budou bát, je nepravděpodobné, aby se dostal zpátky nad sto korun, říká Leoš Jirman z brokerské společnosti BH Securities. Může se stát, že se k odporu německé vlády totiž připojí i oficiální výzva z rakouské strany, což by pravděpodobně způsobilo další kolísání akcií. Elektrárenská společnost s sebou minulý týden stáhla dolů i Komerční banku, jež své ztráty obdobně v závěru týdne anulovala. Na tři dny se tak dostal klíčový index obchodního systému SPAD PX–D pod tisíc bodů. Analytici však předpovídají, že v krátkodobém časovém horizontu nejspíš nad psychologickou tisícovkou vydrží.

Zahraničním burzám stále udávají směr oznamované hospodářské výsledky klíčových firem za druhé letošní čtvrtletí, neboť zejména ve Spojených státech probíhá takzvaná „zisková sezona . Poslední čísla technologických firem, jako v případě Intelu, AOL Time Warner, Nokie či Microsoftu, většinou splnila očekávání finančníků z Wall Street. Nicméně makroekonomické ukazatele svědčí o tom, že se kýžené zotavení americké ekonomiky spíše dostaví na přelomu letošního a příštího roku. Do té doby pravděpodobně nelze očekávat konec kolísání akciových indexů okolo současných hodnot. Poslední údaje o obchodním deficitu dokládají oslabení poptávky ve Spojených státech a míra nezaměstnanosti nejeví náznaky snižování.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).