Menu Zavřít

Tendr na pohledávky se ruší

20. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Setuza

CIF24

PRAHA (jpš) - Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) ruší tendr na prodej bloku pohledávek za společností Setuza. Pro „odpískání“ soutěže se minulou středu vyslovil dosluhující Paroubkův kabinet. Na neurčito se tak odkládá řešení letitého finančního problému ústecké zpracovatelské firmy, která hraje klíčovou roli v oblasti produkce biopaliv.
Státní fond za pohledávky v účetní hodnotě přesahující čtyři miliardy korun žádal minimálně 650 milionů, přičemž právě cena byla rozhodujícím hodnotícím kritériem v tendru. V soutěži zůstali tři účastníci: nejvíce nabízela AB Credit, patřící do skupiny PPF (815 milionů korun), 763 milionů byla ochotna zaplatit Eagle Crest ze skupiny podílející se na financování Setuzy a třetí byl Campaspol (702 milionů), společný podnik německé společnosti Campa a české Spolchemie. Vláda o nabídkách jednala poprvé již 28. června, přičemž ministr zemědělství Jan Mládek tehdy doporučil nepřijímat žádné rozhodnutí vzhledem ke končícímu mandátu jejich vlády. Vynést verdikt měl do 20. července nový kabinet. Nikdo netušil, že ke střídání stráží na ministerských postech nedojde. Podle Mládkova vyjádření z minulého týdne však důvodem zrušení tendru není jen končící politický mandát, ale i stále nevyřešená otázka, zda by prodej nebyl příliš riskantní vzhledem k právním vadám, které pohledávky možná obsahují. Setuza je totiž neuznává .
PGRLF koupil pohledávky od České konsolidační agentury letos v únoru za 465 milionů korun. Převod měl být součástí plánu, podle nějž měl stát opět získat ve zpracovatelské firmě vliv. O ten přišel loni na podzim, kdy byl PGRLF na základě tajně uzavřené opční smlouvy nucen 38,3 procenta akcií firmy převést na majoritního vlastníka Setuzy, společnost Český olej, ovládanou skupinou podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).