Menu Zavřít

Čeští Tensor Ventures zakládají nový deep tech fond. Má se zaměřovat na kvantové, bezpečnostní i vesmírné technologie

Včera
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Tensor Ventures
  • Čeští Tensor Ventures uzavírají investiční období u svého prvního fondu, který vložil do 20 začínajících firem zhruba půl miliardy korun
  • Zároveň s tím dochází k založení fondu nového, jenž cílí na velikost 1,25 miliardy. I jeho úkolem bude podpořit nadějné české a zahraniční startupy v technologickém sektoru
  • Svých 20 milionů eur do něj už vložil největší institucionální investor v Evropě, a sice Evropský investiční fond

Čeští Tensor Ventures, za nímž stojí Roman Smola, Martin Drdúl a Petr Ulvr, oficiálně uzavírají investiční období svého prvního fondu. Tomu se za poslední čtyři roky podařilo investovat celkem půl miliardy korun do 20 různých startupů z celého světa, jež se zaměřovaly převážně na unikátní a pokročilé technologie.

Díky Tensor Ventures mohli investoři vložit své peníze například do startupů QC82, Quantagonia či Beit (vše firmy podnikající v oboru kvantových technologií), dále také do společností Anari, Solvemed a HeartBeat.bio (biotechnologie), Veracity Protocol (bezpečnostních technologie) a řady dalších. Většině těchto firem se přitom v uplynulých letech dařilo, což pochopitelně zájem o celý fond dosti zvyšovalo.

Outstream Placeholder

„Ze začátku investoři přicházeli, protože věřili našim zkušenostem. Bylo to pro ně něco nového a věděli, že je dobré mít do rychle rostoucího segmentu zainvestováno včas. Další velkou motivací pak byla skutečnost, že náš obor je imunní vůči kolísání globálních investičních nálad a investice do něj meziročně stále stabilně rostou,“ vysvětlil Smola.

Úspěch prvního fondu dokazuje i skutečnost, že dva nadějné startupy z tohoto portfolia už přešly do rukou nadnárodních gigantů. Jednalo se o český UltimateSuite, který sbíral a analyzoval data o efektivitě různých pracovních činností ve velkých firmách, a o izraelskou společnost Neuronix AI, jež se zabývala úspornými čipovými technologiemi.

Polovina do Česka, polovina do zahraničí

Díky velkému zájmu o atraktivní portfolio Tensor Ventures se jeho vedení rozhodlo, že založí zcela nový fond. Ten cílí na částku 1,25 miliardy korun, které mají být opět investovány do nadějných startupů v rané fázi věnující se výše zmíněným technologickým odvětvím, ale nově také technologiím vesmírným. Kromě toho se český deep tech fond, jenž sídlí zároveň v Praze a Lucemburku, navíc zaměří i na oblast biotechnologií, software 2.0 a některé technologie z oboru energetiky a klimatu.

Čeští Tensor Ventures mají za sebou další exit. Většinový podíl v americko-izraelském startupu Neuronix AI prodali globálnímu výrobci čipů
Přečtěte si také:

Čeští Tensor Ventures mají za sebou další exit. Většinový podíl v americko-izraelském startupu Neuronix AI prodali globálnímu výrobci čipů

Zhruba polovinu získaných prostředků chtějí Tensor Ventures investovat do nejlepších projektů v České republice, druhá půlka by pak měla zamířit do nadějných startupů v zahraničí. Podobný poměr se už totiž dobře osvědčil u prvního fondu, který dle statistik společnosti Carta dosáhl vysoké výkonnosti, díky níž se dostal mezi horních 20 procent všech VC fondů na trhu.

K prvním investicím dojde již brzy

Také nejnovější „tensoří“ fond má velké ambice: cílem je přilákat ty nejvýznamnější investory z oboru. To se částečně již podařilo, neboť celých 20 milionů eur (asi 506 milionů korun) do něj vložil největší institucionální investor v Evropě, a sice Evropský investiční fond. Jeho „příspěvek“ představuje celých 40 procent sumy, kterou Tensor Ventures prostřednictvím svého nového investičního vehiklu chtějí vybrat. 

CIF24

Aby šlo vše hladce, rozhodli se Smola, Drdúl a Ulvr přizvat do svého nového projektu i další zkušené odborníky. Prvním z nich je Ondřej Ptáček, jenž nastoupí na pozici finančního ředitele, kde bude mít za úkol třeba posílení takzvaného governance fondu. Další vítanou posilou je pak Jan Faflík, který bude nově zodpovídat za oblast biotechu.

Odborných znalostí a potenciálu máme dost, ale chce to více spin-off firem, hodnotí českou deeptech scénu investoři z Tensor Ventures
Přečtěte si také:

Odborných znalostí a potenciálu máme dost, ale chce to více spin-off firem, hodnotí českou deeptech scénu investoři z Tensor Ventures

I díky všem těmto krokům v Tensor Ventures věří, že jejich druhý fond naváže na úspěchy toho předchozího. Investice do konkrétních firem by měly být oznámeny již brzy, neboť k podepsání prvních smluv hned s několika nadějnými startupy se schyluje v nejbližších dnech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).