Menu Zavřít

Tentam je čas syrečků

24. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Kuchař své věci rozumí, chybí mu jen trocha odvahy

Ničivá voda před třemi lety byla málem koncem tohoto cípu města. Mnozí čtvrť odsuzovali ke srovnání se zemí, Karlín se však znovuzrodil z trosek a dnes je opět součástí velkého centra. Výraznou přeměnou prošla i většina zdejších restaurací. Tak jako všechno, i úroveň karlínských gastronomických podniků se dříve pohybovala na úrovni putyk nejhrubšího zrna. Nejčastěji žádaným pokrmem zde bývaly syrečky, které, ač pod skleněným poklopem, dokázaly prodchnout výrazným odérem většinu „čtyřek“ pod svahy na půlnoční straně Vítkova. Také podnik U saní dramaticky postihla již řečená povodeň. Když se, proti všem očekáváním, restaurace znovu zaskvěla ve svém pitoreskním půvabu, na Karlínské náměstí jsem zajel. Rozhodnutí nebrat zahrádku bylo snadné. Sledovat dopravní ryk na Sokolovské ulici mne nelákalo a pohled na Vítkov mi přišel ponurý. Nad megalomanskou stavbou jeho posledního útulku jako by se stále vznášel temný duch Klementa Gottwalda. Usedl jsem proto uvnitř. Stěny a stropy místností se členitou strukturou a spoustou potemnělých zákoutí jsou vyvedeny v divých tónech, zdi zdobí umně vyvedené kovářské artefakty. Pro mne trochu nelogicky tu na stylizovaných elektrických drátech pod stropem hřadují čtyři pestří ptáci. Pitoreskní záležitost. Jinak ovšem interiér nepostrádá jistý půvab. Jednoduchý zahradní nábytek, mříže opticky oddělující jednotlivé stoly, obé vyvedeno v kovu. Společně s nedbalým, vlastně neexistujícím prostřením to celkem věrohodně navozovalo dojem tratorie kdesi ve středomoří. Přestože vedle seděla četná společnost a zahrádka se ve slunném podvečeru zaplnila, byl jsem ošetřen během minutky. Pročítal jsem lístek, mimochodem překvapivě pestrý s nápaditě oddělenou nabídkou kuchyní jednotlivých zemí a rozhlížel se. Ještě k tomu lístku – lákavému obsahu by jistě svědčila originálnější úprava. Styl podniku k tomu dává velké možnosti. I personál zapadal do vzorce „jižní“ hospody. Oba obsluhující předvedli v pravé míře to, čemu se říká ležérní styl. Prosím, nezaměňovat s laxním! Byli všude a včas. A i když ve chvílích, kdy nebyli na očích, z nich vyzařovala jistá únava, před hostem se předvedli v ryze profesionální poloze. Dívka přidala navíc dávku něhy, muž hýřil objasňujícími informacemi. Objednaná broskev s kuřecím salátem se na stole objevila snad ve chvíli, kdy jsem na ni jako na úvod večeře pomyslel. A byla dobrá. Vždy trochu exotická chuť broskve zahrála s čerstvým salátem, umně okořeněným, nijak razantním a plným křehkého čerstvého masa, velice zdařilý akord. Jen garnitura, ukázalo se, že shodná se zdobením hlavního chodu, lehce pokulhávala. Chyběl nápad a trocha odvahy. Dva druhy zelí, salátový list a hobliny karotky jsou dnes, kdy je možné dostat jakoukoliv zeleninu, přece jen přežitkem. S chutí jsem však předkrm likvidoval, raduje se z jeho jemné a cizelérsky vykomponované chuti, a v duchu se těšil na věci příští. Jako hlavní chod jsem si dopřál vepřové řízky Boston s krabím masem, žampiony, sýrem a kečupem. Opět byla krmě připravená ve chvilce a servírovaná ihned po předkrmu. Dojem z něho byl však pošramocen. Pominu-li již popsané zdobení talíře, vykazovalo jídlo pár nešťastných detailů. Především, maso bylo výrazně „přes“. Přebývala mu minutka či dvě, o které bylo na pánvi déle. To byl úlet, kterého se dalo litovat, jinak bylo znát, že kuchař své věci rozumí. Zvláštně poskládaná, barbeque sauce kopírující omáčka doladila jemně kořeněné plátky vepřového, okrášlila je a přesto ponechávala dost prostoru jejich ryze masovému projevu. Končil jsem banánem Split se zmrzlinou. Dvě půle svěžího ovoce hustě pokryté šlehačkou a uprostřed pohoříčko kopečků vanilkové zmrzliny. Chuť ladila, vcelku příjemně dotvořila paletu prožitků večeře. O příjemné zpestření se postaral jahodový sirup. Osvěžil výraz svým téměř čistým přírodním projevem a zahrál tak, jak jen toto ovoce v každé situaci dokáže. Problém s nedržící, propadající se šlehačkou jsem, tuším, zmiňoval již mnohokrát. Škoda, připravit si vlastní není až tolik pracné a efekt bývá neskonale účinnější. Pět stovek, přesně 498,- Kč, jež mi bylo zapravit, se mi zdá cenou více než úměrnou. Vezmu-li v potaz skutečnost, že k úplné spokojenosti chybí jenom málo, potom byly mé obavy z karlínských podniků značně rozptýleny.

Value for Money: 7/10 + komplex drobností, které dokázaly vykřesat jistou autenticitu i s minimem prostředků, nadto ještě ne vždy šťastně volených
- nervy drásající „pobíhání“ talíře po nahé kovové desce stolu při každém přitlačení na příbor

Restaurant U saní Karlínské nám. 13, 180 00 Praha 8 Tel.: +420 224 815 702, www.restaurantusani.cz

  • Otevírací doba: Po-Pá 10.00-24.00, So 11.00-24.00, Ne 11.00-23.00
  • Počet míst: restaurace 70, zahrádka 32
  • Druh kuchyně: mezinárodní
  • Přijímané platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Česká republika, Itálie

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 6 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 46 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: 50 g Krevetový koktejl 79 Kč 100 g Směs jiker a mlíčí 37 Kč
Královská česnečka s brambůrkem, sýrem a zlatavými krutony 33 Kč
100 g Čertova pochoutka (vepřová kýta, cibule, hořčice, okurka) 59 Kč
200 g Smažená sýrová fantazie, rokfórová omáčka (eidam, hermelín, uz. eidam, olomoucký tvar.) 89 Kč
300 g Pasta Pietro Albe (česnek, kapie, šunka, smetana, těstoviny) 99 Kč
150 g Kuřecí steak s krevetami (kuřecí prsa, krevety, smetana, kari) 105 Kč
200 g Krabokuř dvou chutí (kuřecí prsa, krabí maso, pórek, kapie, bílé víno) 105 Kč
200 g Mexické fazole s kukuřicí (vepř. kýta, fazole, kapie, kukuřice, chilli, česnek, slanina, cibule) 110 Kč
200 g Dančí steak na jalovci s červeným vínem 169 Kč
200 g Pstruh po mlynářsku (doplatek 10 g 4,- Kč) 89 Kč
300 g Řecký těstovinový salát (paprika, olivy, rajče, žampion, kukuřice, sýr) 75 Kč
Irský zmrzlinový maxi pohár (6 kopečků zmrzliny, mandle, whisky cream, šlehačka, čokoláda) 80 Kč

Výběr z nápojového lístku: 0,75 Bohemia sekt brut 199 Kč
0,75 Lambrusco 205 Kč
0,75 Veltlínské zelené 135 Kč
0,75 Modrý portugal 195 Kč
0,5 Gambrinus 10 18 Kč
0,5 Plzeňský ležák 12 23 Kč

  • Našli jste v článku chybu?