Menu Zavřít

Tereza Jalůvková: Polsko: šance, či ztráta času?

14. 1. 2014
Autor: (CC0 1.0) DocenttX via Wikimedia

Polské akcie poslední měsíc poměrně výrazně ztrácí, v závěru roku sice došlo díky slabé likviditě k lehkému oživení, po Novém roce byl však klesající trend obnoven. Výprodeje zřejmě souvisí s blížícím se termínem přesunu aktiv polských penzijních fondů do státního pilíře, jak bylo rozhodnuto v září roku 2013. Fondy musí ke 3. únoru převést 51,5 procenta veškerých svých aktiv do státního pilíře, přičemž do převodu smí držet v portfoliu maximálně 47,5procentní podíl v akciích.

Převádět lze pouze neakciová aktiva, tedy především státní dluhopisy, o které státu jde. Díky tomuto převodu se „sníží“ aktuální zadlužení státu, a Polsko se tak vyhne automatickým škrtům v rozpočtu. Fondy aktuálně disponují dostatkem hotovosti a státních dluhopisů, které budou přesouvat. Nicméně jejich poptávka po akciích bude do 3. února zřejmé nízká, aby měly dostatek neakciových aktiv na vyčlenění. Ani pro ostatní investory tak nejsou prozatím polské akcie atraktivní.

Situace by se však mohla změnit po únoru, kdy budou muset fondy držet v portfoliu minimálně 75 procent v akciích. Záležet však bude především na polských spořících. Povinnost přispívat do penzijních fondů totiž přestane platit. Stávající klienti se tak budou moci rozhodnout v období mezi dubnem a červnem, zda přejdou do státního pilíře, nebo zůstanou ve fondu. Budoucnost polských akcií tedy bude záležet na preferencích polských občanů, zdali dají přednost státu, nebo penzijním fondům s převahou portfolia v akciích.

Autorka je makléřkou J&T Banky

CIF24


Čtěte také:

Středoevropské země si půjčují, dokud je čas

  • Našli jste v článku chybu?