Umně seskládaná mozaika v Ostrovní ulici
Od návštěvy baru Ultramarin mě dlouho odrazovala část jeho charakteristiky - Music club. A také zástupy mladých lidí, zjevně dychtících daleko více po svíjení v rytmu hudby než po kusu žvance, byť dobrého. Nedávno jsem však nezaregistroval dav muzikální omladiny před vchodem, takže jsem využil této příležitosti, abych si ověřil po městě kolující zvěsti, že Ultramarin je výjimkou mezi pražskými hudebními kluby, jejichž kuchyně nebývá obvykle vábná.
Když jsem vstoupil, kuchař v otevřené kuchyni právě chystal cosi omamně vonícího. Usadil jsem se hned vedle a v oparu orientálních vůní jsem se rozhlédl po lokále. Ambiente není oslnivé, není ale ani v nejmenším urážlivé. Ve dva sály a přilehlý salonek dělený prostor přiznává gotickou klenbu – neumím říci, zda původní – ale nijak ji neprosazuje. Modř sloupoví, příliš světlá na ultramarínovou, přechází nad oranžovými hlavicemi v nenápadnou, patinou pojednanou béž, která spoře osvětlená nepřímou iluminací propůjčuje podniku cosi zvláštního, přízračného. Stejně působivá je i řada fotografií na stěnách s lehýnce erotickým nádechem. Ale opravdu jen tak, abychom pro samé jídlo nezapomněli na ostatní krásy světa. Mobiliář tvoří stolky s hladkou nahou deskou z noblesního dřeva a prapodivné, originální židle zrobené z rohožek, k mému údivu pohodlné. Interiér včetně obřího plátna v místnosti s barem je směsicí připomínající koření Dálného východu, stejně rozmanitou, stejně příjemně ladící. Ovšem až na založení, spíše fastfoodové.
Podobný je i lístek, v němž jsem se zaměřil na thajské speciality, zvědav, jak se s nimi zdejší kuchaři vyrovnají. První třetina - předkrmová - začala přívětivě. Kompozice se zeleninovými jarními závitky s vietnamskou omáčkou a mátou nebyla napohled až tolik propracovaná. Na sólo misce se vedle sebe těsnaly čtyři bledavé válečky plněného křehkého těsta, silné tak, až se málem vytlačovaly přes okraje nádobky. Jako by se předháněly, která se dříve pohrouží do pestré, žhavě rudé, drobnými semínky poseté hladiny omáčky, servírované v samostatné misce. Kupa mátových listů nebyla v tomto případě jen garniturou, ale plánovanou součástí chuťové variability pokrmu. Na patře rozehrála sousta závitků společně s omáčkou taktickou hru. Před těsto, které rozvinulo útok, se po křídlech brzy propracovala jemná svěží chuť drobounce pokrájeného zelí, sem tam zazářil srpeček červené papriky. Středem se do „gólové pozice“ vzápětí dostala široká paleta chutí omáčky. Lehký valér rybiny, octový part zjemněný cukrem i nekompromisně ostrý příspěvek chilli papričky se nechaly umírnit jen řádnou porcí závitku, kdy neutralita těsta přece jen ubrala něco agrese a zelenina přizdobila dohru závojem mládí a svěžesti. Vítězný chochol poněkud nevycválané skrumáži chutí přidala na samý závěr máta.
Ve chvilce čekání na hlavní chod jsem nahlížel do komorního salonku a zjistil, že pod obrazem středomořské pláže by se tu dalo prožít úspěšné randíčko s bytostí, milující jak sport, tak hudbu. Obojího se zde hostu dostává až v marnotratné míře. Vyrušen jsem byl pozorným číšníkem. Ten, ač po většinu času zaujat letem motocyklů na plátně, stačil postřehnout každý můj pohyb, zaregistrovat přání a reagovat na ně. V tu nejzajímavější chvíli přikvačil s Kaeng Khiao Pla - thajským zeleným curry s krevetami, mečounem a jasmínovou rýží. Hluboký oválek odhalil svůj obsah již obláčkem neobyčejné, trochu sladkobolné vůně, která vzlínala vzhůru celým prostorem. V opalizující omáčce plaval jako v malém moři bezpočet druhů zeleniny všech tvarů a barev. Do výše se vypínala bílá homole rýže, nebyl to ani Říp, ani útesy dowerské, ale přímo Stolová hora vymodelovaná z jasmínem vonících zrnek. Slušně vzrostlý slon by po celodenní práci měl s porcí co dělat. Já jsem více než polovinu hory nedokázal zvládnout, přestože byla chuťově znamenitá. Zelenina si dobře rozuměla s kokosově nasládlou omáčkou, v níž prvek pálivosti vstoupil do akce až v samém závěru. Stoupal vzhůru a ve chvíli, kdy pohárky začínaly panikařit z obavy nad varující možnou ostrostí, moudře ustoupil a zanechal vcelku útěšlivý dozvuk. Zdařile sekundovaly hrášek, mladé lusky i do ornamentálních tvarů pokrájená karotka. „Brokoli“ byla mírně přetažená a rozbředala. Co se masa týká, zatímco velmi přesně upravené krevety ztrácely pod silou curry tu příjemnou sladce mořskou chuť, mečoun i tofu bez něho naopak vyznívaly až mdle. Takže co sousto, to originál, když se podařilo sladit poměry, vcelku vydařený. V podniku, na jehož korouhvi je vyšit G klíč, milé překvapení. Tím spíše, že plnohodnotnou nabídku můžete mít i v samotném klubu téměř po celou dobu produkce.
Ve chvíli, kdy jsem dojedl, se něco zadrhlo. Dosud přesný spolehlivý číšník – snad pod vlivem burácení motorů na plátně - ztratil svou ostražitost. Na debaras jsem si počkal o hodně déle, než by se mi bylo líbilo. Možná proto jsem se k dezertu zachoval trochu hanebně. Schwarzwaldský dort jsem surově rozpáral a z útrob tmavého těsta vyjedl pouze adstrigentní višňovou proložku, která podpořila trávení. Korpus byl příliš mocný a příliš suchý. „Umělá“ šlehačka se v okamžiku rozplynula, ale neželel jsem toho, nemusím ji.
Fakt, že za večeři mi bylo předepsáno 505 korun, jsem přijal stoicky. I přes nešťastný závěr jinak dobré obsluhy. Ten byl více než zpola zastřen překvapivě potěšující atmosférou a kvalitou předvedenou zdejšími kuchaři.
Plus – vcelku potěšující směs nálady a kuchyně Minus – nepochopitelný úlet obsluhy ve finiši po dobře rozběhlém startu
kvalita x cena: 8
Ultramarin - Grill bar & Music club
Ostrovní 32, 110 00 Praha 1
tel.: +420 224 932 249
e-mail: reservation@ultramarin.cz, www.ultramarin.cz
- Otevírací doba: Po–Ne 11.00-03.00 (kuchyně do cca 01.00)
- Počet míst: restaurace 30, „plátno“ 45, salonek 12
- Druh kuchyně: mezinárodní s akcentem na thajskou
- Přijímané platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina
- Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Itálie, Makedonie
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku
Baba Ghanouche - domácí krém z uzeného lilku podávaný s Pita chlebem 98 Kč
Gorki Boršč – zeleninová polévka z červené řepy a kyselého zelí 65 Kč
Marinovaná kuřecí prsa s Tamarin omáčkou, sladké bramborové placky (150g) 168 Kč
Jamajský„Jerk“ mix špíz – z vepřové panenky a krevet, Ratatouille a rýže 220 Kč
Jehněčí kotlety „Madeira“ s omáčkou z portského vína (4pcs) 295 Kč
Opékaný steak z lososa s teplou omáčkou z čerstvých cherry rajčátek (200g) 220 Kč
Grilovaná vepřová kotleta v mango – miso marinádě, fazolové lusky se slaninou (200g) 175 Kč
Phad Pak Kari - thajská zelenina na žlutém curry, jasmínová rýže 155 Kč
Kaeng Phet Pet Yaang – BBQ kachní prsa na červeném kari s lychees, rýže (200g) 250 Kč
Gurmán– modrý sýr, Brie, salám ze sušených fíků, ořechy v medu, červené víno 150 Kč
„Death by chocolate“ - čokoládový dort z kaštanového pyré s kysanou smetanou 95 Kč
Výběr z vinného lístku
Veuve Cliquot brut 1900 Kč
Lambrusco bianco – Lambrusco 0,75l 290 Kč
Rulandské bílé - Patria Kobylí 0,75l 145 Kč
Chardonnay (pozdní sběr) - Modrý sklep - Šaldorf 0,75l 275 Kč
Sauvignon barrique - Velké Bílovice – Mádl 0,75l 290 Kč
Modrý portugal /ročníkové víno/ - Velké Bílovice - Habánské sklepy 0,75 l 315 Kč
Selection Barrique 2002 - Bohemia Vinium 0,75l 315 Kč
Zweigeltrebe barrique - Velké Bílovice – Mádl 0,75l 315 Kč
Vranac Cabernet Sauvignon reserve – Macedonia 0,75l 290 Kč