Menu Zavřít

Ticho nejen po pěšině

14. 11. 2002
Autor: Euro.cz

GE Capital jedná s ČSOB o převzetí společnosti O.B. Heller

Když v polovině minulého roku koupil finanční kolos GE Capital za 5,3 miliardy dolarů společnost Heller Financial, nechal se tehdejší ředitel české pobočky GE Capital Petr Šmída slyšet, že jeho banka udělá všechno proto, aby se stala jedničkou na poli českého factoringu. Díky zmíněné transakci totiž česká GE Capital získala významný podíl v největší factoringové společnosti v Česku, ve firmě O. B. Heller. Převzetí zbytku společnosti však mělo od počátku jeden velký háček, a to druhého polovičního vlastníka O.B. Helleru, kterým je ČSOB. Důvěryhodný zdroj týdeníku EURO potvrdil, že jednání mezi oběma finančními domy probíhají , nicméně k dohodě je údajně zatím daleko.

Tajnosti především.

Mluvčí ČSOB Milan Tománek na otázku týdeníku EURO, zda je banka ochotná za určitých podmínek obětovat svůj podíl v O. B. Helleru, odpověděl: „V této věci nemůžeme potvrdit vůbec nic.“ Podobně i v české pobočce GE Capital se nenašel nikdo, kdo by se k současným jednáním vyjádřil. Až šéf oddělení komunikace londýnského ústředí banky pro Evropu Ivan Royle odpověděl: „Mohu potvrdit, že jednání o převzetí podílu mezi naší bankou a ČSOB probíhají, z pochopitelných důvodů není možné současný stav jednání komentovat.“

Nenasycený trh.

Banky se tváří tajuplně hlavně proto, že jde o hodně. Nepočítáme-li exportní factoring, dosahuje v České republice objem postoupených pohledávek přibližně 40 miliard korun. Experti navíc uvádějí, že tuzemský factoringový trh není zdaleka nasycen. Jeho potenciál se odhaduje na více než dvojnásobek - 90 až 100 miliard korun, což pro týdeník EURO potvrdil i šéf factoringu České spořitelny Rudolf Hanták. Vedle společnosti O.B. Heller si největší díl z koláče místního trhu ukousnou factoringové společnosti či dceřinné odnože velkých bank: Transfinance, Factoring Komerční banky, Factoring České spořitelny a LB Factoring. O. B. Heller je společně s firmou Transfinance lídrem českého trhu – oba faktoři dohromady ovládají téměř dvě třetiny českého factoringu. O. B. Heller poskytuje klasické factoringové služby v České republice i v zahraničí, kde využívá napojení na mezinárodní factoringový řetězec Hellerových firem (Heller International Group), jenž působí ve 20 zemích světa.

ebf - tip - debata

Klíč k menším klientům.

Týdeník EURO má informace, že ovládnutí firmy O. B. Heller je pro pražskou pobočku GE Capital zajímavé z více důvodů; do minulého roku neměla GE Capital v Česku žádnou factoringovou společnost, což se negativně odráželo na získávání menších klientů. Bankám se totiž nechce příliš půjčovat větší sumy na rozjezd byznysu pro firmy s nižším obratem, prostřednictvím svých factoringových odnoží to však dělají poměrně rády. Jakmile faktorovaná společnost vyroste natolik, že je její obrat pro banku zajímavý, může faktor automaticky klienta předat samotné bance s tím, že jeho služby bude společnost využívat pouze při určitých výkyvech v cash flow. Dalším důvodem, který zřejmě stojí za záměrem GE Capital ovládnout cele O.B. Heller, je i vysoké zhodnocení kapitálu factoringové společnosti.

Holandská karta.

Generální ředitel firmy O. B. Heller Tomáš Morávek se ke snaze GE Capital získat rozhodující podíl ve vedoucí společnosti českého factoringu staví rezervovaně. Tvrdí, že změny v struktuře akcionářů společnosti O. B. Heller nejsou aktuální. O původní Šmídově úvaze o nové akvizici totiž Morávek říká, že nerespektovala vlastnickou strukturu nizozemského akcionáře firmy, společnosti NMB-Heller Holding NV. Nizozemská matka českého Hellera patří GE Capital pouze z padesáti procent, které banka získala akvizicí původního amerického vlastníka, zbylých padesát procent vlastní nizozemská ING Bank.
Morávek se nedomnívá, že by i přes agresivní strategii GE Capital by se v krátké době mohly transformovat vlastnické poměry v nizozemské společnosti. Taková reorganizace by byla nutnou podmínkou pro případné změny v její české dceři. Morávek uvádí, že akcionáři firmy O.B. Heller „jsou spokojeni jeden s druhým“. Hlavním důvodem, který hovoří pro zachování statu quo ve vlastnických vztazích O. B Helleru, je skutečnost, že NMB-Heller Holding NV vlastní podíly ve velkých factoringových společnostech v Nizozemsku, Velké Británii a Německu, které podobně jako O.B. Heller na domácím trhu zaujímají přední pozice. Proto lze předpokládat, že pokud by chtěla kterákoliv ze stran řešit vlastnické poměry, bude pro ně situace v těchto firmách důležitější než situace na malém českém trhu. Původní představa Petra Šmídy (který dnes z americké centrály ve Stamfordu řídí kvalitu GE Consumer Finance), že GE Capital ovládne na úkor ostatních konkurentů český factoringový trh, tak zatím zůstává nenaplněna a není vyloučeno, že s odjezdem bývalého šéfa do Spojených států vezme jeho iniciativa za své.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).