Menu Zavřít

Tisíce lidí demonstrují ve Francii proti krajní pravici

1. 5. 2017
Autor: čtk

Ve Francii se konaly u příležitosti prvního máje demonstrace za zachování sociálních jistot pro pracující a nezaměstnané, ale také proti krajně pravicové Národní frontě, jejíž kandidátka Marine Le Penová se dostala do druhého kola prezidentských voleb. Podle tamějších médií se tisíce lidí se sešly v Paříži, Marseille, Nantes i Lille.

Při demonstraci stoupenců levice ve francouzské metropoli vypukly potyčky mezi levicovými extremisty a policií, která použila slzný plyn. Dva policisté utrpěli zranění.

Násilí rozpoutalo u pařížského náměstí Bastilly asi 150 maskovaných demonstrantů, kteří na příslušníky pořádkových sil házeli zápalné lahve a kameny, uvedl web deníku Le Figaro. Policejní těžkooděncům se výtržníky podařilo v přilehlé ulici z části obklíčit.

Le Penová v poledne zahájila svůj mítink ve Villepinte na severním předměstí Paříže. Svého centristického rivala Emmanuela Macrona kritizovala za to, že neřekl, kdo bude v případě vítězství jeho premiér. „Můj sok se neodvažuje říct, koho jmenuje, bezpochyby proto, aby Francouze nevyděsil,“ řekla Le Penová podle francouzského tisku svým sympatizantům.

Le Penovou ve Villepinte doprovázel neúspěšný prezidentský uchazeč a její kandidát na předsedu vlády Nicolas Dupont-Aignan. Macrona označil za „mladou a nevyzrálou“ verzi končícího prezidenta Françoise Hollandea. Zvolení Macrona by podle něj znamenalo „definitivní zavření Francie do vězení, jakým je Evropská unie“.

Při druhém kole prezidentských voleb 7. května je podle něj v sázce budoucnost Francie. Budování jednotné Evropy je podle něj možné jen spoluprací na „konkrétních projektech“.

Macron dopoledne u jednoho z pařížských mostů uctil památku Maročana Brahima Bouarrama, jehož 1. května 1995 svrhli do Seiny krajně pravicoví aktivisté. Otec dvou dětí neuměl plavat a utopil se. Pachateli byli účastníci demonstrace Národní fronty u sochy Jana z Arku v Paříži.

Připomeňte si první kolo francouzských prezidentských voleb

Ve stejnou dobu se konalo u sochy francouzské hrdinky setkání, které na tomto místě jako tradičně pořádal bývalý předseda krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen, otec Le Penové. Z davu zaznívaly výkřiky jako „Francie Francouzům“ nebo „islám ven“.

Některé akce proti Le Penové se podle francouzských médií konají pod záštitou odborů. Ty ale nejsou v otázce podpory některému z kandidátů jednotné. Část z nich dnes demonstruje proti Le Penové, aby pomohla zastavit krajní pravici, zatímco jiné odbory vystupují proti oběma uchazečům o úřad hlavy státu. Část odborů se totiž podle agentury AP obává, že Macron by v případě vítězství zrušil systém ochrany práv pracovníků.

Demonstrace a volební mítinky v Paříži i jinde se konají za přísných bezpečnostních opatření. V ulicích francouzské metropole je nasazeno na 9000 policistů, četníků a vojáků, informovala francouzská média.

MMF24

Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnila agentura Opinionway, Macron příští neděli Le Penovou porazí poměrem 61 procent ku 39 procentům hlasů.

Dále čtěte:

Europarlament zahájil proces odebrání imunity Le Penové. Žalobci ji viní ze zneužití veřejných financí

Le Penová věří, že získá deset procent, které jí chybí k výhře

Proti Le Penové se ve druhém kole francouzských voleb spojí všichni, odhadují analytici


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).