Menu Zavřít

Tlačenice u pokladny

22. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Největší šance zatím mají Tlustý z ODS a Rusnok z ČSSD

Rusnok, Tlustý, Sobotka, Doktor? Nebo dokonce Pilip či Weigl? Na tuto otázku, týkající se jména budoucího ministra financí, by mnoho manažerů rádo dostalo odpověď ještě dříve, než skončí povolební jednání politiků. Týdeník EURO se pokusil o prognózu, porovnal šance a motivace jednotlivých kandidátů na tento post.
Když se v prosinci 2000 hovořilo o odvolání ministra Pavla Mertlíka, politici ČSSD, kteří mají sklon k hysterii, prohlašovali, že pro vládu není dobré každý rok měnit šéfa resortu financí. Ministr byl vyměněn a situace se uklidnila. Kandidátů na křeslo ministra financí je však nyní tolik, že budoucí koaliční politici by mohli šéfy tohoto resortu střídat každého půl roku.

Tlustý?

Kdyby volby vyhrála ODS - čemuž zatím výsledky průzkumů veřejného mínění napovídají - ministrem financí by se s největší pravděpodobností stal Vlastimil Tlustý. Za čtyři roky opoziční smlouvy byl velmi aktivní nejen jako poslanec, zanedbatelná není ani jeho role předsedy dozorčí rady České konsolidační agentury. Tlustý na tento post čeká a připravuje se už strašně dlouho, dá se říci deset let. Avšak při sestavování vlády předseda ODS Václav Klaus vždy dal přednost někomu jinému, Ivanu Kočárníkovi či později Ivanu Pilipovi. „Jsem jedním z kandidátů na tento post, ale určitě ne jediný,“ řekl týdeníku EURO Tlustý s tím, že jména dalších zájemců nechce komentovat.
V kuloárech ODS se však hovoří o poměrně intenzivním odporu Václava Klause vůči Tlustému. Lze předpokládat, že bude-li Klaus rozhodovat o tom, kdo nastoupí do úřadu v Letenské ulici, bude hledat někoho sobě bližšího. Tlustý bude v boji o křeslo potřebovat silnou podporu uvnitř strany. Zlé jazyky dokonce uvádějí, že než by Klaus akceptoval Tlustého, raději uzavře velkou koalici s ČSSD a v křesle nechá sedět Rusnoka. Toho nakonec v rozhovoru s týdeníkem EURO ocenil jako dobrého profesionála již loni v prosinci.

Waigl?

Jiří Waigl, současný šéf Centra pro ekonomiku a politiku (CEP), je jedním z mužů v pozadí, kteří by mohli nečekaně vstoupit do hry. Je bezesporu dobrý profesionál, který se orientuje v problematice veřejných financí rozhodně lépe než Vlastimil Tlustý. Také jeho autorita v ekonomické obci je jednoznačně vyšší. Patří k nejbližším spolupracovníkům Václava Klause, kterému také dělal řadu let poradce pro měnovou politiku a bankovnictví. Proti jeho nástupu však hovoří dvě poměrně podstatné záležitosti. Především nabídku na post ministra financí už jednou dostal. Bylo to v roce 1997, kdy po prvním balíčku úsporných opatření rezignoval Ivan Kočárník. Weigl však tehdy nabídku odmítl, a to Klaus neodpouští. Stejný hřích má mimochodem i místopředseda ODS Petr Nečas, který nechtěl nastoupit na ministerstvo vnitra po Rumlovi. Navíc Weiglovi spíše vyhovuje jeho akademické postavení. Jeho přátelé říkají, že se hodně věnuje rodině a patrně by nechtěl do tak exponované funkce, jakou je post ministra financí. Ve hře by se tak mohl ocitnout i další z premiérových poradců, Martin Kocourek, v jehož agendě byla privatizace.
Jedním z kandidátů by mohl být také další z poslanců ODS, méně známý Michal Doktor. Ten je zatím členem dozorčí rady České konsolidační agentury.

Rusnok?

„Jestliže se ČSSD octne v situaci, kdy bude nominovat do vlády ministra financí, bude to určitě Rusnok,“ řekl v rozhovoru pro týdeník EURO spolumajitel vlivné právní kanceláře. Po Rusnokově nástupu se resort stabilizoval, nový ministr začal konstruktivněji komunikovat s okolím premiéra Miloše Zemana a našel cestu i k ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi, což není zanedbatelný strategický čin. Další zdroje, tentokrát ze sektoru bankovnictví, však upozorňují, že i kdyby byl Rusnokovi tento post nabízen, stejně by už ministra financí dělat nechtěl.
Nicméně zmíněný právník upozornil na to, že Rusnok těžko získá bezmeznou podporu předsedy strany Vladimíra Špidly. Přičemž Rusnok jako náměstek ministra práce a sociálních věcí byl považován za nejbližšího spolupracovníka Špidly. Kdy tedy ztratil Špidlu? „Stalo se to letos na konci února. Část politiků ČSSD, jako vicepremiér Špidla, ministr vnitra Stanislav Gross či šéf stranického klubu v Poslanecké sněmovně Parlamentu Bohuslav Sobotka, se v této době snažila o výměnu některých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli jejich údajné podpoře Vladimíra Železného. Mezi hlavní oponenty této snahy byl i Rusnok,“ uvádí zdroj týdeníku EURO. Připomíná, že den předtím, než poslanci ČSSD v rámci parlamentního klubu měli jednat o osudu některých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Rusnok vystoupil v televizi Nova proti takovému záměru. Sociální demokracie svolala na další den klub, aby v této věci konsolidovala poslance. Přišel i ministr Rusnok a z jeho chování údajně bylo jasné, že považuje snahu politiků za marnou. Nakonec z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nebyl na základě tlaku této frakce ČSSD odvolán nikdo. „Noviny o tom vůbec nepsaly, ale výsledek byl v politických kruzích považován za další malé vítězství Železného,“ tvrdí právník.

Sobotka?

Říká se o něm, že je pouze tří až pětiprocentním kandidátem, ale myšlenkou, že by se stal ministrem financí se údajně zabývá čím dál více. Jeho šance se však nezvětšují ani poté, co se v poslední době dostává stále blíž a blíž k Vladimíru Špidlovi. „Předsedovi strany zjevně dělá dobře, když s ním někdo ochotně konzultuje ekonomické otázky,“ řekl týdeníku EURO zdroj z ministerstva financí. Sobotka je aktivní zejména v politickém grémiu ČSSD, protože odborně není na výši Ruskoka ani Tlustého, snaží se profilovat politicky. Je ideálním protipólem ministra financí Jiřího Rusnoka, který v ČSSD silnou politickou pozici nikdy neměl a je považován za pragmatika. Rusnok by například chtěl rychle prodávat špatné úvěry z ČKA, Sobotka nikoliv.
Týdeník EURO získal informace, že Sobotku do role vážného kandidáta na post ministra financí profiluje údajně i skupina kolem bývalého ministra Pavla Mertlíka a jeho náměstka Jana Mládka, který je pátý na volební kandidátce ČSSD v jižních Čechách. Zlé jazyky tvrdí, že ti dva doufají, že přes Sobotku „natečou zpět do resortu“. Sobotka se však v deníku MF Dnes koncem dubna objevil jako kandidát na post ministra práce a sociálních věcí pro případ, že by Špidla jako předseda vlády nemohl zároveň řídit i tento resort.
„Budu dělat to, co po mně sociální demokracie bude chtít. Výběr je záležitostí pana předsedy Vladimíra Špidly,“ řekl v rozhovoru pro týdeník EURO Sobotka. Všechny jiné kombinace a spekulace pokládá za předčasné a nechce je rozebírat.

Doktor typuje Tlustého nebo Pilipa Poslanec Michal Doktor (35), člen Občanské demokratické strany, je členem dozorčí rady České konsolidační agentury. Také jeho jméno někteří poslanci skloňují v souvislosti s úvahami o příštím ministru financí.

EURO: Pokud by po volbách vznikla koalice ODS-ČSSD, kdo by měl podle vás šanci řídit resort financí?
DOKTOR: Pokud by dominantním faktorem při sestavování nové vlády mělo být skloubení personálních vztahů, tedy rozdělení resortů, rozložení nejvýraznějších stranických osobností a zároveň ideální splynutí v jeden vládní model, pak vytvoření koalice ODS-ČSSD je asi výrazně méně střetové než vznik modelu ODS-Koalice. Respektive ODS-US-část lidovců. To je zcela zřetelné. V případě vládní koalice ČSSD-ODS bych nepřikládal význam tomu, která strana bude hrát prim. Připadá mi logické, že tak či tak je nejvážnějším kandidátem na ministra financí Vlastimil Tlustý.

EURO: A pokud ODS utvoří vládu s Koalicí?
DOKTOR: V případě vládního modelu ODS-Koalice nepopírám, že by jistě došlo k výraznému střetu mezi silnou osobností, mající odpracovánu spoustu praktické, tvrdé práce na půdě Parlamentu, tedy Vlastimilem Tlustým, a pragmaticky, chladnokrevně účtujícím a kalkulujícím člověkem, kterým je Ivan Pilip. To je patrně jeden z důvodů, které Ivana Pilipa už dávno vedou k tomu, aby veřejně říkal, že on si přeje jinou podobu vládnutí než koalici s ODS. Totiž otevřenou vládní spolupráci se sociální demokracií.

EURO: Opravdu je Vlastimil Tlustý jediným kandidátem ODS na ministra financí? A proč by ČSSD v případě koalice ODS-ČSSD nemohla prosadit na tento post současného ministra Jiřího Rusnoka?
DOKTOR: Hodnotím to na základě současného postavení obou osobností uvnitř vlastních stran. Troufám si tvrdit, že nyní má Vlastimil Tlustý v ODS daleko pevnější a výraznější pozici než Jiří Rusnok uvnitř ČSSD. Je to tím, že Jiří Rusnok je dnes v exekutivě. Samozřejmě jako každému, kdo něco dělá, se mu něco povedlo a něco ne. Mám pocit, že v ČSSD začal ztrácet podporu právě proto, že v lecčems neuspěl ve výrazných kauzách, jako byly kampeličky, kdy vystupoval otevřeně proti poslaneckému klubu ČSSD. Nebo když otevřeně vyjádřil odlišný názor od vlády ke kauze IPB a vyslovil se pozitivně k Nomuře.
Navíc Vlastimil Tlustý přeci jen ve sněmovně komunikuje s klubem ČSSD už čtyři roky. Já bych řekl, že uvnitř Parlamentu má výraznější pracovní, vyjednávací pozici.

EURO: V souvislosti s příštím ministrem financí se mluví i o předsedovi klubu ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.
DOKTOR: Považuji ministra Rusnoka za nesrovnatelně výraznější osobnost, než je poslanec Sobotka. Kdyby měl být ministrem financí pan Sobotka, a nikoli současný ministr Rusnok, byla by to z pohledu ČSSD i mě, jako dejme tomu – teoreticky - člena vládnoucí koalice, výrazná ztráta.

EURO: Kdo by obsadil resort financí v případě, že by ČSSD utvořila vládu s Koalicí?
DOKTOR: Myslím, že bude-li ČSSD vystavena realitě nebo bude blíže dohodě vládnout s Koalicí, pak bude muset v otázce ministra financí ustoupit. Už jenom kvůli tomu, že za dobu jejího současného vládnutí se dluh země zdvojnásobil. Očekávání veřejnosti, že se tak nedá pokračovat dál, by mohlo být vyslyšeno i tím, že příští ministr financí bude pocházet z oné pravicově smýšlející části vládní koalice. Proto mi připadá logické, že by to byl právě poslanec Ivan Pilip. Vůbec nezvažuji variantu, že by to mohl být člen ČSSD.

EURO: Tak jednoznačně to vidíte?
DOKTOR: Řekl bych, že ano. Půjde o sdělení voličům. Myslím si, že v případě spojení ČSSD a Koalice bude ministrem financí Ivan Pilip.

CIF24

EURO: Kdyby ODS vládla, mluví se v souvislosti s financemi také o vás. Bral byste takovou nabídku?
DOKTOR: To je velmi půvabná spekulace. Kandidáti se musí vybírat na základě toho, jak výraznou osobností jsou ve své odbornosti ne zda jsou ochotni přijmout nabídku. Netroufal bych si s čistým svědomím přijmout funkci ministra financí.

Jan Štětka
jan.stetka@euro.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).