Menu Zavřít

TLAČÍ SE NA SLOVENSKO

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká pojišťovna

BRATISLAVA – O majoritní podíl ve slovenském bankovním ústavu Istrobanka projevila zájem Česká pojišťovna. Celkem dvaasedmdesátiprocentní balík akcií nabídla k prodeji státem kontrolovaná Slovenská pojišťovna (SP), o niž má největší domácí pojistitel rovněž zájem. Akcie by měly být prodány do konce roku. Istrobanka má univerzální bankovní licenci, za první čtvrtletí vykázala zisk jednatřiceti milionů slovenských korun a bilanční sumu bezmála 34 miliard.

Informační memorandum na prodej 67 procent základního jmění Slovenské pojišťovny, které dosud drží slovenský stát, si Česká pojišťovna již vyzvedla. Kromě ní se o SP uchází celkem třiadvacet investorů, například i na českém trhu působící Allianz či polská PZU. Slovenský tisk uvedl, že mezi uchazeče patří rovněž francouzská Axa, izraelský TBI Holding nebo slovenská Kooperativa, kterou vlastní

KL24

Wiener Städtische. První nezávaznou nabídku mají strategičtí partneři podat do 3. září, do tří dnů pak slovenská vláda sestaví užší seznam zájemců. Ti pak zahájí hloubkovou kontrolu a do 1. prosince předají závazné nabídky.

SP loni vybrala na pojistném 13,2 miliardy korun a vytvořila zhruba stomilionový zisk. Na domácím trhu měla pojišťovna loni téměř poloviční podíl.

  • Našli jste v článku chybu?