Menu Zavřít

Tma pod svícnem

4. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Projekt Chanuka financuje nadace surovinového spekulanta

Až se o letošním židovském svátku světel – Chanuce – rozsvítí v Čechách tisíce svíček na devítiramenných menorách, podíl na tom bude mít kontroverzní miliardář Marc Rich. Právě jeho nadace The Rich Foundation je totiž hlavním sponzorem probíhající propagační akce „Je Chanuka vaším svátkem?“, která má židovskou tradici oživit všem Čechům s židovskými kořeny.
„Poslali jsme žádost o grant několika organizacím nalezeným na internetu a The Rich Foundation z Tel Avivu nám vyhověla,“ řekl týdeníku EURO Peter Györi, výkonný ředitel hlavní pořádající organizace Bejt Praha. Výši poskytnuté částky odmítl sdělit, nešlo prý však o velkou sumu. První akci tohoto druhu v Česku předchází billboardová a plakátová kampaň agentury ACE Media a vyvrcholením bude slavnostní setkání v pražské Jeruzalémské synagoze moderované zpěvačkou Vidou Skalskou-Neuwirthovou a publicistou Jakubem Železným. Györi zdůraznil, že s nikým z Richovy nadace se osobně nesetkal.
Richova minulost je ovšem problematická. Podnikatel byl roku 1983 v USA obviněn z padesáti trestných činů, například z daňového úniku ve výši 48 milionů korun a z nelegálních ropných obchodů s Íránem (EURO 7/2001), a hrozilo mu třistaleté vězení. Stáhl se proto do Švýcarska a podnikal dál. V době embarga Jihoafrické republiky obstarával pro JAR ropu, po rozpadu SSSR spekuloval na území Východní Evropy se surovinami. Americký prezident Bill Clinton v předvečer vypršení svého prezidentství v roce 2001 udělil milost, ovšem předtím Richova bývalá manželka Denise poskytla Demokratické straně dar ve výši 867 tisíc dolarů. To vzbudilo v USA velkou vlnu kritiky.
V Izraeli je Rich naopak vnímán příznivě. Jeho pomoc tamním imigrantům z Ruska a Etiopie byla oceněna udělením občanství (vedle belgického a španělského). Podle amerického tisku věnoval Rich kulturním a sociálním agenturám v Izraeli 21 milionů dolarů a finančně podporoval volební kampaň jeruzalémského starosty Ehuda Olmerta, který se za Riche přimlouval u Clintona.
S The Rich Foundation u nás spolupracuje i Židovské muzeum v Praze. Z jeho výročních zpráv zveřejněných na internetu vyplývá, že v letech 2000 a 2001 muzeum od nadace přijalo sponzorské dary ve formě ročních studijních pobytů v Izraeli. „Naše spolupráce pokračuje dodnes,“ sdělilo týdeníku EURO tiskové oddělení muzea.
S Richovým podnikáním je v Česku spojena i developerská firma Real Estate Management, v níž má podíl společnost Marc Rich Real Estate Gmbh ze švýcarského Zugu. Přeměnou ze společnosti Marc Rich (ČSFR) vznikla v půli devadesátých let firma Glencore ČR, jejímž jednatelem je podle obchodního rejstříku Radovan Francis Steiner, což je ovšem pražský radní Radovan Šteiner (EURO 41/2003).

  • Našli jste v článku chybu?