Menu Zavřít

To máte za Temelín!

14. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Armádní zakázka

Rakouským aktivistům se českou jadernou elektrárnu Temelín zavřít nepodařilo. České vládě se však možná podaří zavřít rakouskou zbrojovku Steyr… Ministryně obrany Vlasta Parkanová totiž minulý týden oznámila, že kabinet vypověděl zbrojovce kontrakt na dodávky 199 transportérů Pandur. Zrušení zakázky - zhruba za dvacet miliard korun - ohrozí dle rakouských médií existenci podniku. Deník Kurier napsal, že by americký vlastník Steyru, koncern General Dynamics, mohl převést výrobu kolových bojových vozidel do Švýcarska. Dodávka pro českou armádu je jediným současným významnějším kontraktem rakouské firmy. „Za náhlým stornem zakázky jsou politické důvody na české straně,“ citoval Kurier předsedu závodní rady Steyru Reinholda Steinera.
České ministerstvo obrany (MO) je ale jiného názoru. Vypovězení miliardové zakázky zdůvodňuje neplněním závazků Steyru, které vyplývají ze smlouvy. Transportéry nestihl dodat včas, původně měl Steyr předat prvních sedmnáct transportérů Pandur do konce listopadu. Dodávka se však zpozdila kvůli nesplnění 24 z 93 smluvních bodů. Firma sice již prvních sedmnáct vozidel vyrobila, nyní však stojí na dvoře její vídeňské továrny. Resort obrany zatím rakouské zbrojovce nic nezaplatil, neboť uhradit vozidla měl až po jejich převzetí.
Zbrojařský koncern General Dynamics se snaží rozhodnutí kabinetu zvrátit. Ve čtvrtek 13. prosince tým vyjednavačů vedený viceprezidentem celé skupiny Johnem Ulrychem rokoval s náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem. Bez výsledku. Shodli se pouze v tom, že se opět sejdou a ve vyjednávání budou pokračovat. Ministerstvo obrany odmítlo poskytnout více informací, protože nechce vyjednávat přes média. Česko se zatím se Steyrem dohaduje bez právníků. „Není to spor, kde by bylo jejich služeb zapotřebí. Za stát nyní vyjednává pouze resort obrany,“ upozornil mluvčí MO Andrej Čírtek. A když spor dospěje do takové fáze, kdy bude Česko právníky potřebovat? Armáda si zřejmě vystačí z vlastních zdrojů. „Využije služeb Vojenského úřadu pro právní zastupování,“ řekl Čírtek.
Dle zdrojů týdeníku EURO zástupci ministerstva naznačili delegaci General Dynamics, že jsou za určitých podmínek ochotni v plnění kontraktu pokračovat. „Reálný je odběr menšího počtu transportérů za nižší cenu. Ministerstvo je nyní ve velmi silné vyjednávací pozici,“ upozornil zdroj blízký jednání.
Česko se sice případné arbitráže s General Dynamics, respektive Steyrem, nebojí, protože transportéry nakupovalo přes prostředníka. Američané však naznačili, že nesplní-li výsledky dalších rokování alespoň částečně jejich požadavky, jsou připraveni se soudit. Ministryně Parkanová má do konce ledna předložit kabinetu dokument, v němž navrhne další postup. Pandury měly především nahradit zastaralé transportéry OT-64, protože se Česko bez nových transportérů neobejde. Otázkou zůstává, zda jich skutečně potřebuje 199 a zda nebude vhodnější zvolit jiný typ bojového vozidla. Názory na problematiku se liší jak v odborných, tak i politických kruzích. Tendr vyhlásilo MO na jaře roku 2005. Kontrakt podepsal exministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) loni po volbách, během nichž se jeho strana do parlamentu nedostala. (foj)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).