Menu Zavřít

Tomáš Baťa - 90

26. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Co popřál oslavujícímu podnikateli prezident Klaus

Světoznámý podnikatel Tomáš Baťa oslavil devadesáté narozeniny na Pražském hradě. Slavnostní večeře za účasti prezidenta Václava Klause, bývalého prezidenta Václava Havla a jeho manželky Dagmar, expremiéra Miloše Zemana a manželky Ivanky, několika členů vlády a dalších asi šesti set vybraných hostů a gratulantů proběhla v pátek 17. září ve Španělském sále. Večerem provázel v češtině i v angličtině elegantní a vtipný Marek Eben, vystoupil dětský pěvecký sbor Cantica Zlín pod vedením sbormistra Josefa Surovíka. Sopranistka Eva Urbanová za doprovodu klavíristy Davida Švece pro Tomáše Baťu zazpívala z Dvořákovy Rusalky árii Měsíčku na nebi hlubokém a oblíbenou píseň prezidenta T. G. Masaryka Ach, synku, synku. Večeře začala v osm hodin a trvala až do jedenácti. Premiér ČR Stanislav Gross se jí nezúčastnil (omluvil se ze zdravotních důvodů), přišel kolem sedmé oslavence jen krátce pozdravit. Podobně jako například ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.
První Tomáši Baťovi blahopřál Václav Klaus a daroval mu historickou mapu Moravy. Od svých dětí oslavenec dostal ceduli torontské ulice nesoucí jméno Thomas Bata Street. Týdeník EURO kromě fotografické reportáže přináší prezidentovu gratulaci v plném znění.

Václav Klaus Tomáši Baťovi k narozeninám

Vážený pane Baťo,
dovolte, abych Vám za sebe, za svou manželku, ale – odvažuji se říci – i za celou českou veřejnost poblahopřál k Vašemu krásnému životnímu jubileu. Slavíte ho v obdivuhodné psychické i fyzické svěžesti, která vůbec není náhodná. Jako člověk, který celý život o něco usiloval, který stále něco vytvářel a který vlastně až do dnešních dnů na svém díle nepřetržitě pracuje, jste prostě zestárnout nestačil. Je to krásný příklad pro nás všechny.
Jméno Baťa nese tolik pozitivních symbolů a znaků, nám všem samozřejmě známých, že by bylo nošením dříví do lesa o nich hovořit a vyjmenovávat je. I dnes večer o tom nepochybně z nejedněch úst uslyšíte. Chtěl bych se soustředit na jednu jedinou věc, pro naši dnešní současnost podle mne snad nejdůležitější: Jmenuje se úspěch. Vy a Vaše rodina jste přímo zosobněním úspěchu. Úspěchu zaslouženého, úspěchu těžce odpracovaného, řekl bych – v tom nejlepším smyslu – úspěchu poctivého. Úspěchu, na nějž jste právem hrdý. A my s Vámi. Naše současnost, která je z různých příčin poznamenána mimo jiné i nehezkou lidskou vlastností zvanou závist, příklad úspěšného člověka a jeho hrdosti na tento úspěch stále naléhavě potřebuje.
Současně představujete i kontinuitu tohoto úspěchu. Navazoval jste na práci svých předků a předáváte ji svým potomkům. A nikdy jste nezapomněl, odkud pocházíte. Nikdy jste nezapomněl, že jste Čech, že máte svou vlast, i když se k Vám tato vlast v jedné kapitole svých dějin nezachovala nejlépe. Právě tato kontinuita, kterou představujete, právě toto vlastenectví, tento pocit sounáležitosti se zemí svých předků, je další důležitou inspirací, kterou v této době tak naléhavě potřebujeme.
A konečně třetí podobou téhož je Váš známý věčný optimismus, s nímž jste překonával všechny složitosti svého plného života. Také toho je nám dnes zapotřebí více než kdy jindy.
Děkuji Vám za to, že jste nejen živoucím nositelem a příkladem těchto cenných vlastností, ale i za to, že jste se rozhodl oslavit své vzácné jubileum v samém srdci své vlasti – zde, na staroslavném Pražském hradě.
Přeji Vám ještě mnoho naplněných let a hodně zdraví. Pohodu, štěstí a úspěch Vám přát snad ani nemusím. Ty se učíme přijímat od lidí jako jste Vy. Jsem – asi jako všichni v této zemi – hrdý na to, že máme svého Baťu a on je tu s námi již devadesát let.

Jako večeře v Bílém domě
Narozeninové menu sestavil Sanjiv Suri, prezident společnosti Zátiší Catering Club

KL24

• Pečená křepelka s restovaným špenátem a domácím bramboráčkem
Pálava 2001, Lechovice
• Svíčkové medailonky s tradiční staročeskou zeleninovou svíčkovou omáčkou, celozrnné karlovarské knedlíky a jablíčko plněné brusinkami
Cabernet Sauvignon - Bonterra, Kalifornie
• Čokoládový talíř se zázvorovou polévkou a malinovým sorbetem
Ryzlink vlašský 2002, Sedlec

  • Našli jste v článku chybu?