Menu Zavřít

Trafiky budou. Ale čí?

27. 11. 2013
Autor: euro

Trafikanti Ivan Fuksa a Alexandr Vondra opustili dozorčí radu Českého Aeroholdingu. Obráceným směrem zamíří Gustav Slamečka, exministr dopravy, exšéf ČD Cargo a partner Jana Nováka. Nejbližší spolupracovník ministra financí Jana Fischera totiž o obsazení těchto postů rozhoduje.

Sám Novák by mohl na letišti dostat taky pěknou trafiku šéfa bezpečnosti, jak se před časem objevilo v médiích. Fischer zase vyhlíží post velvyslance v Lucemburku, který byl sice před časem zrušen, ale mohl by se zase zřídit. Co na to asi říká plukovník Robert Šlachta a vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, kteří Fuksu, který představenstvo Aeroholdingu právě opouští, za přijetí trafiky v této firmě drželi pět týdnů ve vazbě?

Nezpochybňujeme kompetentnost výše zmiňovaných trafikantů ani jejich schopnost vykonávat svěřené funkce. Jen demonstrujeme názorně, jak to chodí, chodilo a chodit bude nadále. Existuje pro to i dobrý důvod. Výkon vysoké funkce ve státní správě výrazným způsobem ovlivňuje kvalifikaci. Tedy pokud je dotyčný ovlivnitelný v tomto směru. Byli a jsou v politice lidé, které žádná pozice neochytří, protože zjevně není co ochytřovat. Ale obecně platí, že exministry by měl stát využívat na postech, pro něž jsou vhodní. A to celkem bez ohledu na politický původ. A také se to tak roky dělo.

Nové trafiky

Nutno přiznat, že ne vždy to mělo zrovna logiku. Dosazení Vondry na Ruzyň po působení na obraně a se zkušenostmi diplomata moc logiku nemělo. Stíhačky a vojenské dopravní letouny s technikou na palubě tam naposledy přistávaly před pětačtyřiceti lety a věřme, že se repríza v dohledné době nepřipravuje.

Podobně nešťastná je ale i trafika pro Slamečku, který na ČD Cargu drobánek zaspal a jeho díl na současném smutném stavu firmy je nezpochybnitelný.

Nicméně mnohem zajímavější než současné trafikantství bude to, na něž se můžeme těšit. Tedy pokud v sobě máme kousek masochisty. Pokud jako ministr financí dostane personální kompetence v Českém Aeroholdingu, ČEZ a dalších státních firmách Andrej Babiš, uvidíme, jak je využije. Hodlá stát řídit jako firmu a zrovna v tomto případě bude zřetelně vidět, zda tu firmu považuje na naši, či svou vlastní.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Palermo

Past na mamuta

MMF24

Mrtvý Němec, dobrý Němec


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).