Menu Zavřít

Transfuze s nejistým průtokem

23. 9. 2013
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví nutně vyžaduje ? nanční injekci. Příští rok by mohlo posílit až o třináct miliard korun

Když bůh dá, přiteče příští rok do českého zdravotnictví více než dvanáct miliard korun navíc. Vyšší odvody za státní pojištěnce by mohly vynést 4,7 miliardy, o další dvě a půl žádá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jako o bezúročnou půjčku ještě do konce letošního roku. A uvažuje se ještě o pěti miliardách korun, za něž by stát vykoupil nedobytné pohledávky zdravotních pojišťoven. To už by mohla být částka, která by pokryla rostoucí náklady na zdravotní péči a vynesla vyšší úhrady nemocnicím, které se ve větší či menší míře potýkají s chatrným cash ? ow.

Na druhou stranu ale hrozí, že systém o spoustu peněz přijde. Pokud volby vyhraje sociální demokracie, chce zrušit regulační poplatky vybírané v ordinacích lékařů a za recept. Zatím není jisté, kdy se k záměru dopracuje. Jenže první výpadek přijde hned v lednu, kdy pacienti přestanou hradit hospitalizační poplatky, jak o tom rozhodl Ústavní soud. Za celý loňský rok přitom poplatky vynesly pět a půl miliardy korun.

JAKO KDYŽ PLIVNE Již čtvrtým rokem celkové příjmy zdravotnického systému nestačí na jeho výdaje.

Jen letos se má podle odhadu ministerstva zdravotnictví de? cit propadnout do osmimiliardové hlubiny. „Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny počítají s de? citem na konci roku ve výši 2,4 miliardy korun a Všeobecná zdravotní pojišťovna s de? citem ve výši cca 5,6 miliardy. Odhad příjmů sektoru veřejného zdravotního pojištění je zpracován na základě ekonomických predikcí ministerstva ? nancí a pro rok 2013 předpokládá celkové příjmy systému ve výši 224 miliardy. Na základě sledování vývoje nákladů na zdravotní služby v jednotlivých segmentech je odůvodnitelné letos očekávat celkové náklady ve výši nejméně 232 miliard,“ vysvětlují autoři důvodové zprávy k návrhu zákonného opatření, které by mělo zvýšit odvody za státní pojištěnce.

Ty jsou od roku 2010 zmrazeny na výši 723 korun měsíčně bez ohledu na růst nákladů, cen, stagnaci vybraného pojistného a dvojitého navyšování sazeb DPH.

mezi situací s extrapolovanou hodnotou platby za státního pojištěnce, byla­li by průměrná

z minulých let přijata, a reálnou hodnotou činí jen za roky 2011, 2012 a 2013 cca 18 miliard korun,“ doplňuje obrázek zpráva resortu zdravotnictví. Jak její autoři dále uvádějí, jen DPH ze systému odčerpala za minulý a letošní rok 6,6 miliardy. Spolu s rokem příštím přesáhne výpadek deset miliard. Vnitřní zdroje systému jsou prý již vyčerpány a systém ztrácí schopnost de? cit absorbovat. Hrozí, že zdravotní péče bude přiškrcena.

Situaci by mělo zachránit zvýšení odvodů za děti, důchodce, nezaměstnané a další, které se nyní zdá být jediným jistým přilepšením.

Rusnokova vláda v demisi slíbila, že ho odsouhlasí v celkové výši 4,7 miliardy korun, což je v přepočtu navýšení o 64 korun měsíčně na jednoho pojištěnce. „Nárůst bude zaveden formou zákonného opatření, které by měl Senát schválit na své říjnové schůzi,“ potvrzuje náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Pokud nově zvolená sněmovna návrh na své první schůzi podpoří, vyšším odvodům od Nového roku již nic nebude stát v cestě.

Uvedená suma však napjatý stav nevyřeší. „Je to částka, která sotva vykompenzuje vnitřní dluh systému. Rozhodně negeneruje navýšení úhrad nemocnicím a lékařům,“ vysvětluje ředitel pro strategii České průmyslové zdravotní pojišťovny Pavel Frňka. Resort se původně stavěl za částku 7,2 miliardy. Odbory šly se svými požadavky ještě výše – požadovaly nárůst o 148 korun měsíčně, což dělá bratru deset miliard korun. Ministr ? nancí Jan Fischer ovšem tyto návrhy neakceptoval. I PÁR MĚSÍCŮ BUDE BOLET Stejně jako je pravděpodobné, že vyšší odvody od příštího roku budou, je víceméně jisté, že v lednu hospitalizační poplatky padnou.

Když je Ústavní soud ve stokorunové výši rušil, dal zákonodárcům čas, aby je do konce roku vrátili na původních šedesát korun denně. Jenže pád Nečasovy vlády a následné roz­ puštění sněmovny nápravě zabránily. „Do připomínkového řízení jsme poslali návrh novely zákona, aby se poplatky v nemocnicích snížily na šedesát korun, přičemž by od jeho placení byly osvobozeny děti do 18 let. K jejímu projednání se ale poslanci dostanou až v prosinci, což znamená, že by byly znovu zavedeny nejdříve od března,“ vysvětluje Martin Plíšek.

Každý měsíc kvůli tomu nemocnice, z nichž třetina je podle jejich krizového štábu „ohrožena ? nančním kolapsem“, přijdou o nemalé částky. „Za měsíc je to 175 milionů korun, za dva měsíce 351 milionů,“ upřesňuje náměstek. Loni inkasovaly od pacientů celkem 2,1 miliardy korun. Některým z nich, například léčebnám dlouhodobě nemocných, poplatky vynášejí bezmála desetinu jejich celkových příjmů. Výpadek – byť by byl jen několikaměsíční – bude proto citelný. Přechod na nový model, jak je navržen ministerstvem zdravotnictví, bude nehledě na to představovat v ročním úhrnu osmisetmilionovou újmu.

Variantu, již prosazuje sociální demokracie – totiž zkrátit dobu placení příspěvku na stravu na maximálně třicet dní a jen pro dospělé pacienty – snad ani nemá smysl zavádět. Je totiž diskutabilní, zda by sedmisetmilionový výnos podstatně nenaředily administrativní náklady na jeho výběr. Nemluvě o tom, že po ovládnutí kabinetu oranžovou silou mají zdravotníci přijít i o zbylé tři a půl miliardy, jež lidé platí za recept a v ordinacích.

MILIARDY VE HVĚZDÁCH Současně VZP požádala ministra zdravotnictví o půjčku ve výši 2,5 miliardy, což je zhruba polovina částky, která má pojišťovně koncem roku scházet v kase. Peníze mají zabránit zpožďování plateb zdravotnickým zařízením. „Návrh musí nejprve schválit ministr ? nancí, najít sumu ve státním rozpočtu. Až pak jej bude posuzovat vláda,“ vysvětluje proces náměstek Plíšek. VZP je v minusu již od roku 2011, kdy de? cit dosáhl pěti miliard korun. O rok později to byly miliardy tři, a to ještě tehdy ? nanční toky pojišťovny posílila třímiliardová injekce z mimořádného přerozdělení z rezerv jiných pojišťoven. Ke konci srpna činil zůstatek na jejím základním fondu, z něhož se hradí zdravotní služby, pouhých 95 milionů korun. Celkově má letošní schodek dosáhnout 5,6 miliardy. VZP, která ročně spravuje zhruba 150 miliard, v minulosti vyčerpala i rezervní fond.

Dvouapůlmiliardová půjčka by sice mohla vylepšit cash ? ow VZP, ale zřejmě jen nakrátko.

Pokud se nezmění podmínky, měly by totiž pojišťovny v listopadové a prosincové splátce vracet takzvanou předsunutou platbu ve čtyřmiliardové výši, již čerpaly počátkem roku. Na VZP připadá povinnost splatit 2,5 miliardy korun.

Zbývá poslední naděje v podobě odkupu pohledávek pojišťoven v pětimiliardové výši. Tato operace ovšem také podléhá zákonné změně a řešit ji bude až nová sněmovna. Další stamiliony by mohl do zdravotnictví přihodit plán ČSSD na snížení nebo úplné zrušení DPH na léky. Kdy, jak a zda vůbec se jím budou nově zvolení poslanci zabývat, je ale zatím značně nejisté.

KL24

Po ovládnutí kabinetu oranžovou silou mají zdravotníci přijít o dalších 3,5 miliardy korun, jež lidé platí v ordinacích.

O autorovi| MARCELA ALFÖLDI PERKEROVÁ, alfoldi@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?