Menu Zavřít

Travel Service může ovládnout ČSA, antimonopolní úřad dal zelenou

18. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil převzetí většinového podílu v Českých aeroliniích společností Travel Service. Firma Travel Service se se současnými akcionáři ČSA, leteckou firmou Korean Air a státní firmou Prisko, dohodla na odkupu jejich akcionářských podílů v říjnu. Spojením na trhu vznikne dopravce s flotilou až 80 letadel.

„Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci,“ uvedl dnes předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Travel Service nyní drží v ČSA 34 procent akcií a po vypořádání transakcí má získat 97,7 procenta. Vypořádání prodejních transakcí by se mělo uskutečnit v horizontu tří měsíců poté, co budou uděleny souhlasy příslušných úřadů pro kontrolu hospodářské soutěže v několika zemích.


Vyhoďme ho z kola ven. Kdy musí aerolinky platit odškodné?

 Letadla United Airlines


„Společnost Travel Service dlouhodobě usilovala o vstup do ČSA a svůj zájem vyjádřila již v roce 2009 účastí v privatizačním procesu. Cílem získání majoritního podílu v ČSA je vybudovat silného leteckého dopravce provozujícího flotilu 70 až 80 letadel,“ uvedl už dříve předseda představenstva Travel Service Jiří Šimáně.

MMF24

Travel Service
Společnost na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Loni firma Travel Service i se svými dceřinými společnostmi vykázala podle mezinárodních účetních standardů IFRS čistý konsolidovaný zisk 344 milionů korun a konsolidované tržby 17,1 miliardy korun. Společnost má od výrobce Boeing objednaných 30 nejmodernějších letounů Boeing 737 MAX, které do flotily plánuje zařadit v letech 2018 až 2023.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost CEFC.

Státní podnik Prisko koupil pětinový podíl v ČSA loni v říjnu od Českého Aeroholdingu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před čtyřmi lety 68 milionů korun, vstupovali tehdy ovšem do ztrátové firmy. V roce 2015 se hospodaření ČSA přehouplo do kladných čísel. Loni zisk po zdanění meziročně vzrostl o osm procent na 241 milionů korun. Letos by mělo hospodaření třetím rokem po sobě vykázat kladné hodnoty hospodaření a růst výkonů.

Přečtěte si také:

Polovina J&T Číňanům. Evropská centrální banka transakci schválila

Český Travel Service opět řeší problém s opilou posádkou

Další akvizice CEFC. Od Penty koupila budovu u Florentina za 650 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).