Menu Zavřít

Trendy

15. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Demografie, homosexuálové a techničtí mágové

Demografické časované bomby Průmyslově vyspělé státy v ohrožení
I když v tuto chvíli možná nejsou pod drobnohledem médií, trendy v celosvětové populaci představují rostoucí hrozbu pro rozvinuté ekonomiky, jak tvrdí ekonom montrealské investiční poradenské firmy BCA Research Martin H. Barnes. V nedávno vydané zprávě zkoumal tři vývojové trendy, které považuje za obzvláště hrozivé.
Prvním z nich je předpokládaný zrychlený pokles počtu práceschopné populace v Evropě a Japonsku kvůli extrémně nízkým mírám porodnosti. OSN uvádí, že do roku 2025 poklesne počet obyvatel ve věku patnáct až 64 let v Japonsku, Německu, Itálii a Rusku o deset až dvacet procent a v dalších desetiletích se očekává ještě prudší pokles.
Snížení počtu pracovníků se promítne do nižšího potenciálního hrubého domácího produktu. Barnes spočítal, že míra růstu očekávaného evropského HDP klesne z ročního průměru 2,2 procenta v devadesátých letech na 1,4 procenta v letech 2000 až 2025. Potenciální míra japonského růstu prý ve stejném období dosáhne průměru 0,6 procenta.
Jiný případ představují Spojené státy. Americká pracovní síla dále poroste (i když pomaleji) díky relativně vysoké míře porodnosti a přistěhovalectví. Barnes proto stanovil potenciální míru růstu amerického HDP v několika příštích desetiletích na 2,4 procenta.
Souvisejícím trendem je prudký růst počtu starších obyvatel. Není novinkou, že Spojené státy budou čelit obrovskému fiskálnímu zatížení kvůli zdravotní péči a penzím, jakmile silné ročníky začnou odcházet do důchodu a poměr počtu práceschopných osob na jednu starší osobu klesne (z hodnoty 5,4 v roce 2000 na 3,5 v roce 2025). Avšak poměr pracující–důchodce v Evropě a Japonsku už dosáhl hodnot, jež Spojené státy nezažijí ještě alespoň deset let. Navíc Barnes tvrdí, že pokles bude pokračovat.
Do roku 2050 vzroste populace rozvojového světa zhruba o 58 procent: nejrychleji budou růst islámské země. Počet obyvatel Íránu by měl do roku 2025 překonat Německo, populace Jemenu předběhne Itálii a Německo v roce 2050.
Analýza demografických trendů CIA z roku 2001 uvádí Irák, Afghánistán, Pákistán a Jemen stejně jako Kolumbii jako příklady chudých a politicky nestabilních zemí s velkou a stále narůstající mladou populací. Zároveň varuje, že nezaměstnaní mladí lidé v těchto zemích “představují výjimečný materiál” pro teroristické organizace.
Závěr zní, že demografické trendy signalizují obrovské dlouhodobé problémy pro hospodářství rozvinutých zemí. Na domácí půdě se průmyslové země budou muset potýkat jak s fiskálním zatížením kvůli stárnoucí populaci, tak s očekávaným poklesem poptávky po spotřebním zboží a nemovitostech kvůli klesajícím počtům práceschopného obyvatelstva v Evropě a Japonsku.
V rozvojových zemích je jasným nebezpečím rostoucí počet nezaměstnaných mladých lidí, které přitahuje terorismus. Obtížným úkolem je dovést státy s těmito skupinami na cestu stabilního ekonomického růstu – změnit potenciální teroristy na spotřebitele a výrobce, jejichž poptávka po zboží a službách by mohla vyvážit ochablost v průmyslových zemích.
Co se týče Spojených států, růst americké populace bude dále posilovat domácí poptávku, podporovat dynamiku její ekonomiky a snižovat potenciální zátěž představovanou rostoucím počtem důchodců. Barnese soudí, že unikátní demografický profil USA mezi ostatními vyspělými zeměmi naznačuje, že se americká pozice hlavní světové ekonomické a politické mocnosti ještě posílí. Mají homosexuálové vyšší příjmy? Analýza zjistila, že na pohlaví záleží
Zejména mezi marketingovými odborníky je běžný názor, že homosexuálové jsou na tom lépe než ostatní skupiny. Lidé, kteří podporují zákony zakazující diskriminaci na pracovišti kvůli sexuální orientaci, se domnívají, že to není pravda. Naopak tvrdí, že homosexuálové jsou svými zaměstnavateli často diskriminováni.
Jedním ze způsobů, jak tyto výroky posoudit, je porovnat údaje odrážející výdělky i sexuální orientaci. Nedávná studie ekonomů Texaské univerzity Nathana Berga z Dallasu a Donalda Liena ze San Antonia, založená na šestiletém sběru dat z devadesátých let, tvrdí, že homosexuální muži vydělávají o 22 procent méně než podobně kvalifikovaní heterosexuální muži. Výzkum se přitom řídil proměnnými, jako je věk, rasa, vzdělání, povolání a oblast bydliště. Na druhou stranu studie zjistila, že homosexuální ženy vydělávají asi o 30 procent víc než podobně kvalifikované heterosexuální ženy.
Výsledky jsou skutečnou záhadou. Nižší výdělky homosexuálních mužů potvrzují diskriminaci, ale jak interpretovat příjmy žen stejné orientace? Autoři se domnívají, že homosexuální ženy se možná zaměřují na kariéru víc než vdané ženy, u kterých je naopak větší pravděpodobnost, že mají děti. Zároveň tvrdí, že nižší příjmy gayů mohou částečně odrážet tendenci mužských homosexuálních párů pracovat méně než svobodní heterosexuální muži nebo ženatí muži živící manželku.
Jasná je jen jedna věc. Pokud jde o pracovní diskriminaci homosexuálů, jsou ohroženi především muži. Techničtí mágové na ráně Nezaměstnanost odborných pracovníků je na rekordní úrovni
Vysoce kvalifikovaní američtí pracovníci, elita takzvané nové ekonomiky, se stále ještě nedokázali vzpamatovat z velké nezaměstnanosti. Jared Bernstein z Institutu ekonomické politiky uvádí, že tato skupina trpí kvůli mizivému růstu mezd a neobvykle vysoké nezaměstnanosti.
Bernstein zjistil, že v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly nominální mzdy technických a odborných pracovníků meziročně jen o 1,7 procenta, což představuje nejnižší růst v historii dané skupiny. Po inflační úpravě vychází, že reálné roční mzdy poklesly o 0,5 procenta.
Zároveň s tím Bernstein uvádí, že míra nezaměstnanosti matematiků a informatiků nedávno dosáhla nejvyšší úrovně od doby, kdy o nich americké ministerstvo práce začalo v roce 1982 vést statistiky. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se míra nezaměstnanosti této skupiny vyšplhala na pět procent z jednoho procenta na konci devadesátých let. Ve stejné době vzrostla celková nezaměstnanost jen o dva body – na šest procent.

Tabulka 1:
Hrozivý posun různých populací Rozvinuté země*
10 hlavních islámských zemí miliardy obyvatel
*Evropa, Spojené státy, Kanada, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland
Afghánistán, Alžír, Indonésie, Írán, Irák, Pákistán, Saúdská Arábie, Súdán, Somálsko, Jemen
Zdroj: BCA Research, prognózy OSN ve Zprávě o populacích z roku 2002

Tabulka 2:
Mzda za kvalifikovanou práci klesá Nominální růst mezd odborných a technických pracovníků
Čtvrtá čtvrtletí ('97, '98, '99, '00, '01, '02)
Meziroční růst v procentech
Zdroj: Ministerstvo práce USA, Institut ekonomické politiky

KL24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jana Fantová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?