Menu Zavřít

Trest uložený v EU se v objeví automaticky v českém trestním rejstříku

10. 5. 2011
Autor: profit

Občané České republiky, které v budoucnu odsoudí soud některého z členských států Evropské unie, již tuto skutečnost doma nezatají.

Trest uložený v EU se v objeví automaticky v českém trestním rejstříku

Foto: Profimedia.cz

Novela zákona o Rejstříku trestů, kterou v úterý poslanci posunuli do druhého čtení, počítá s automatickým záznamem v českém rejstříku.

Podporovali jsme propojování rejstříku trestů jednotlivých členských států Evropské unie. Tato norma postup propojování dále posouvá,“ uvedl v úterý za předkladatele ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který zároveň požádal o zkrácení lhůty pro projednání normy ve výborech na 25 dnů.

CIF24

Návrh počítá s tím, že by si soudy členských států informace o odsouzení musely na základě vyžádání navzájem předávat. Další změnou je povinnost zahrnout do výpisu z českého trestního rejstříku v některých případech také informaci o prohřešku, kterého se dotyčný dopustil na území jiného členského státu a ten byl zanesený do tamní evidence trestů.

Na osobu odsouzenou v jiném z členských států unie, by orgány činné v trestním řízení po přijetí normy musely hledět tak, jako by nad ní ortel vyřkl soud český. Tato povinnost by platila v případě, že se oba státy zavázaly k oboustranné trestnosti. Tisk projedná ústavně-právní výbor, poslanci však neodsouhlasili zkrácenou lhůtu pro jeho projednání.

  • Našli jste v článku chybu?