Menu Zavřít

Třetí bašta

23. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Peguform Bohemia

MMF24

PRAHA (tpk) - Palubní desky pro novou Škodu Octavia a jiné plastové části se od minulého úterý vyrábějí také v závodě Peguform Bohemia ve středočeském Nymburce. Společnost, která nesla dříve název Plastimat Liberec a od roku 1999 patří americké firmě Venture, do nového provozu investovala 1,2 miliardy korun. V České republice má firma další továrny v Liberci a Libáni. Kromě toho pod ni spadají dvě modulová centra dodávající v systému just-in-time komplety na montážní linky Škody Auto v Mladé Boleslavi a Vrchlabí.
Peguform Bohemia dodává v současné době automobilkám například přístrojové desky a středové konzole, dveřní výplně či plastové nárazníky. Denně se v závodech firmy vyrobí čtyři tisíce lakovaných nárazníků pro modely Fabia, Octavia i Superb nebo 6200 dveřních výplní pro škodovky a model Suzuki Ignis vyráběný v maďarské Ostřihomi. V současné době firma zaměstnává asi 1800 lidí a její obrat v minulém roce dosáhl 4,2 miliardy korun. Podle množství zakázek, jež společnost získala do roku 2003, by se její tržby měly v roce 2006 přehoupnout přes pětimiliardovou hranici. Dodávat své výrobky by měl Peguform Bohemia rovněž do nové kolínské továrny TPCA, kde začnou automobily sjíždět z montážních linek v příštím roce.
Společnost byla založena již v roce 1946, o deset let později tam byl vyroben první plastový díl pro automobilový průmysl. V roce 1991 byla založena akciová společnost Plastimat, kterou o rok později převzala německá Eurotec Systemteile. Po čtyřech letech byla firma přejmenována na Peguform Bohemia.

Středoevropský tygr Podíl zákazníků Peguformu Bohemia na obratu v roce 2003

  • Škoda Auto (továrny v Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách) 53 %
  • Audi (továrny v maďarském Györu a německém Ingolstadtu) 40 %
  • General Motors (továrna v Eisenachu) 4 %
  • Suzuki (továrna v maďarské Ostřihomi) 2 %
  • Volkswagen (továrna v Bratislavě) 1 %
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).