Menu Zavřít

Trh pro profesionály

25. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Prioritou Komise pro cenné papíry zůstává dozor

Peněžní a kapitálový trh představuje v každé fungující zemi jeden ze tří hlavních pilířů ekonomického systému. Pro český kapitálový trh je vzhledem ke vstupu České republiky do Evropské unie základem především sladění české legislativy s legislativou unie. Proto byly připraveny nové zákony. Jde především o zákon o podnikání na kapitálovém trhu a zákon o kolektivním investování, které mají dosáhnout plné slučitelnosti s unií a vešly v platnost 1. května 2004, tedy okamžikem vstupu Česka do unie.

Novinky v zákonech.

Zákon o podnikání na kapitálovém trhu sloučil dosud existující zákon o cenných papírech, zákon o burze a také určitou část obchodního zákoníku. Společně se zákonem o kolektivním investování přináší několik novinek, jako například zavedení principu jednotné licence neboli takzvaného evropského pasu pro obchodníky s cennými papíry, emitenty a subjekty kolektivního investování, čímž se těmto subjektům otevře pro jejich podnikání celý evropský trh. Na druhou stranu se jim ale zvýší konkurence. Ten, kdo chce poskytovat své služby v rámci unie, totiž musí mít jednotnou evropskou licenci. Hlavní ideou jednotného evropského pasu je zatěžovat regulované subjekty podnikající v unii licenčním řízením jen jednou.
Zákon o podnikání na kapitálovém trhu dále umožňuje vznik centrálního depozitáře cenných papírů, což zlepší a zlevní vypořádání obchodů s cennými papíry. Díky novému zákonu o kolektivním investování se rovněž podstatně rozšíří možnosti jak a do čeho investovat. Vzniknou dva nové typy fondů – první typ budou takzvané fondy standardní, které budou využívat jednotný evropský pas, druhé speciální fondy, jež nebudou splňovat všechny požadavky unie a budou tudíž působit pouze na našem území. Připomeňme si, že kolektivním investováním rozumíme shromažďování peněžních prostředků od veřejnosti a jejich následné investování. To samo o sobě představuje určitou míru rizika pro investory a proto stejně, jako v jiných zemích, musí podléhat dozoru Komise pro cenné papíry.

Nabídky převzetí.

Ovšem fungující kapitálový trh nestojí jen na přijaté legislativě. Přípravou na vstup do Evropské unie se Komise pro cenné papíry intenzivně zabývala řadu měsíců. Hlavní bylo zavést na trh takové podmínky, které jsou běžné na evropských trzích a tím zajistit, aby vstup nepředstavoval skokovou změnu pro investory a účastníky trhu a aby standardní evropské zvyklosti se na našem trhu zavedly ještě před naším vstupem do unie.
Mezi ně patřilo zavedení takzvaných nabídek převzetí, které umožňují drobným akcionářům prodat své akcie pokaždé, když dojde k ovládnutí společnosti majoritním akcionářem. Dalším významným krokem k ochraně drobných investorů je stanovení požadavků na výši kapitálu u obchodníků s cennými papíry (kapitálová přiměřenost) a rozšíření informační povinnosti vůči Komisi pro cenné papíry. V neposlední řadě se podařilo vytvořit podmínky pro vstup zahraničních fondů na české území.

Kolektivní investování.

Ve srovnání s ostatními přistupivšími zeměmi je český akciový trh poměrně mělký a je koncentrován na sedm nejlikvidnějších akcií. Oproti němu si trh s dluhopisy vede vcelku dobře a za uplynulý rok objem obchodů s tímto instrumentem dosáhl více než 1,1 bilionu korun. Nejlépe se vyvíjí sektor kolektivního investování, kde spravovaný majetek dosáhl ke konci roku 110 miliard korun, a to i přesto, že na našem trhu již dnes působí 730 zahraničních fondů. Nelze opomenout také penzijní fondy, jejichž aktiva narostla na 75 miliard korun. To souvisí především s tím, že stát motivuje k individuálnímu spoření do penzijních fondů jak občany, tak zaměstnavatele. Do budoucna lze s nezbytnou reformou důchodového systému očekávat mnohonásobné navýšení investic do tohoto typu fondů, což samozřejmě zvýší nároky na jejich dohled a regulaci.

Konsolidace a fúze.

Celkově lze konstatovat, že pro český kapitálový trh neznamenal vstup do Evropské unie převratné změny. A to i díky včasnému zahájení přípravy Komise pro cenné papíry na tento vstup. Jsem si jist, že s naším vstupem postupně vzroste kredit Česka v neevropských zemích. Díky jednotnému evropskému pasu dojde k volnému pohybu služeb, což umožní společnostem získat povolení k podnikání ve finančním sektoru v jedné členské zemi a poté působit v kterémkoli jiném státě unie. Je jen nutné, aby se tyto společnosti zaregistrovaly u místních institucí dohlížejících na finanční trh. Českým firmám to tak jistě usnadní podnikání v jiných státech unie. Soudím, že očekávaný růst konkurence na trhu přispěje ke konsolidaci firem a řadě fúzí. V sílící konkurenci totiž uspějí hlavně přizpůsobivé firmy s dostatečným kapitálem.
Jednotný evropský pas zřejmě sice nezvýší zájem zahraničních obchodníků o český kapitálový trh (a dosavadní signály to potvrzují), ale umožní snazší propojování kapitálových trhů. Tento trend je možné pozorovat například na propojení burz pařížské, amsterdamské a bruselské v alianci Euronext. Rovněž středoevropské burzy, včetně pražské, si budou muset najít prostor pro spolupráci a nabízet co nejlevnější a nejkvalitnější služby. Budapešťská burza šla například cestou napojení s německou burzou.

CIF24

Integrace.

Bohužel Česká republika je poslední z přistupujících zemí, kde neexistuje jednotné vypořádání obchodů s cennými papíry. Vypořádání obchodů je v Česku roztříštěno do třech různých vypořádávacích institucí, což je neefektivní a zbytečně nákladné. Prioritou je proto sloučit současné vypořádání a evidenci cenných papírů pod jednu instituci, takzvaný centrální depozitář, a vypořádání tak zlevnit a zjednodušit.
Integrace se dotkne rovněž dozorových institucí. V současnosti na našem území působí čtyři - Česká národní banka, Komise pro cenné papíry, ministerstvo financí a Úřad pro dohled nad družstevními záložnami. Plánovaná integrace proběhne ve dvou krocích, přičemž v prvním převezme Česká národní banka dohled nad družstevními záložnami do 30. 6. 2005 a Komise pro cenné papíry do 31. 12. 2005 dohled nad pojišťovnami a penzijními fondy. To samozřejmě ušetří peněžní prostředky jak účastníků trhu, tak regulátorů. Ve druhém kroku by se měly sloučit Komise pro cenné papíry a dohled ČNB, a to k datu vstupu do měnové unie.
Komisi pro cenné papíry čeká těsnější spolupráce s partnery ze zemí unie, zejména prostřednictvím Výboru evropských regulátorů CESR, jehož jsme se stali členem. Bude se muset vyrovnat s větším počtem dozorovaných subjektů a s evropskou legislativou. Náš trh bude místem jen pro profesionály, kteří budou respektovat stanovená pravidla. I nadále zůstane hlavním úkolem Komise pro cenné papíry uplatňovat dozor na takové úrovni a v takové míře, aby dozorovaní účastníci poskytovali co nejkvalitnější služby.

  • Našli jste v článku chybu?