Menu Zavřít

Trháky budou, slibují ve Vysočanech

4. 8. 2011
Autor: Euro.cz

O2 arenu čeká ozdravná kúra. Společnost Bestsport chce ušetřit až dvacet procent nákladů a propustit polovinu zaměstnanců

Provozovatel O2 areny společnost Bestsport je sice v insolvenci, fungování víceúčelové sportovní haly ale v žádném případě ohroženo není. „Aréna je schopná si bez problémů vydělat na svůj provoz. V hale se navíc ještě letos uskuteční řada atraktivních akcí a koncertů. Rovněž počítáme s tím, že minimálně stejně nabitý program nabídneme divákům i v následující sezoně, tedy v roce 2012,“ tvrdí přednedávnem jmenovaný předseda představenstva společnosti Bestsport Richard Benýšek.

Zájemců je dost

Letošní léto je přitom pro provozovatele O2 areny velmi důležité. U takřka osmdesáti procent z celkem šestnácti set klubových sedadel v aréně, které využívají především firmy a manažeři, vypršel pronájem a je nutné uzavřít nové smlouvy. Klubová sedadla, která zabezpečují pro arénu jistý a velmi slušný výdělek, jsou přitom mezi manažery velmi oblíbená. Kromě potřebného komfortu totiž třeba při hokejových zápasech reprezentace jejich „majitelé“ neztrácejí kontakt s diváky. Na rozdíl od skyboxů, kde je mnohem komornější prostředí.
Odborníci, kteří se věnují provozování sportovních zařízení, jsou přesvědčeni, že vyprodat všechna klubová sedadla v O2 areně nebude i díky atraktivnímu programu a jejich prestiži mezi manažery a firmami až tak velký problém. O tom je ostatně přesvědčen i Benýšek. „Klienti musejí mít důvěru, že se bude v hale něco dít,“ odpověděl na otázku, jak hodlá dosáhnout toho, že budou všechna klubová sedadla pronajata. Jinými slovy, zájemcům je třeba nabídnout atraktivní a pestrý program. A to by neměl být žádný problém. „Program pro zbytek letošního roku je skutečně bomba,“ řekl Benýšek, který nad děním v O2 areně dohlíží teprve několik týdnů. Předseda představenstva Bestsportu si rovněž pochvaluje obsazenost akcí. „Samozřejmě o prázdninách tu je prázdno, lidé si vybírají dovolené, vše vypukne od září,“ dodal.
Jen namátkou, v září se v aréně odehrají klání jedné ze skupin mistrovství Evropy ve volejbale mužů, navíc zde budou dvě představení atraktivního muzikálu Mamma Mia. Pro hudební fajnšmekry bude z posledních měsíců letošního roku patrně nejnabitější listopad, kdy v hale koncertuje německá skupina Rammstein či světové hudební hvězdy Lenny Kravitz a George Michael. V prosinci pak mimo jiné v aréně nabídne svůj koncert zpěvačka Rihanna a proběhne „koňská“ show Apassionata. Příští rok by to mělo být podobné, šéf Bestsportu Benýšek ale zatím příliš konkrétní být nechce. „Zcela jistě bude program v aréně minimálně tak atraktivní jako letos. Doposud je předjednáno několik skvělých akcí, ale nemohu o nich informovat, dokud nebudou podepsané smlouvy. Nerad bych to zakřikl, ale diváci se mají skutečně na co těšit,“ nastínil pouze.
Postupně se také daří řešit problémy, které mohly provoz haly ohrozit. Po dlouhých týdnech se kromě jiného Sazce podařilo uzavřít dohodu s provozovateli loterijních terminálů a poté obnovit jejich provoz. Právě přes terminály loterijní firmy se prodává většina vstupenek na akce ve vysočanské víceúčelové hale. Současně s tím se podařilo uklidnit promotéry. Strachovali se totiž, že když je Bestsport v insolvenci, shrábnou všechny finance za vybrané vstupenky věřitelé. „Peníze uložíme do notářské úschovy a teprve po skončení akce se uvolní a rozdělí mezi pořadatele a provozovatele zařízení dle předem daného klíče. Nikdo se proto nemusí obávat, že by přišel o peníze,“ vyvrací možné obavy Benýšek.
Třetí osoby, tedy někdo jiný, než je její provozovatel, společnost Bestsport, pořádají devadesát procent akcí v hale. Zbylých deset procent akcí v hale se uskuteční pod taktovkou Bestsportu. „Nájemci“ musejí postupovat dle takzvaného Design manuálu, jehož dodržování má zajistit především kvalitu pořádaných akcí a skutečnost, že jejich konání bude mít smysl a ekonomický přínos pro jejího provozovatele.
Na své si v nadcházející sezoně s největší pravděpodobností opět přijdou i fanoušci hokejového klubu Slavia. Jeho vedení si sice již několik let stále stěžuje na to, že je pro něj hraní domácích zápasů v O2 areně příliš nákladné, dle informací týdeníku Euro ale rozhodlo, že i následující ročník extraligy chce odehrát ve Vysočanech. V nejbližších dnech však hodlá jednat s vedením Bestsportu o případném vylepšení podmínek.

CIF24

Sto milionů zisku

Hala by si tedy na svůj provoz měla bez problémů vydělat. „Je tu potenciál ročního čistého zisku ve výši sto milionů korun,“ tvrdí Benýšek. Výsledky letošního hospodaření však podle něj budou zkresleny několika faktory, kromě jiného i tím, že společnost Bestsport skončila v insolvenci a čeká ji věřiteli schválená reorganizace.
Aktuálně O2 arena spotřebuje na svůj provoz měsíčně dvacet až pětadvacet milionů korun. Po ozdravné kúře, kterou plánuje vedení Bestsportu, by to ale mělo být o několik milionů korun méně. Součástí úsporného plánu je mimo jiné i revize veškerých dodavatelských smluv, smluv o dílo a podobně. „Veškeré smlouvy hodláme tvrdě znovu vysoutěžit, nebudeme brát v potaz předchozí zásluhy,“ tvrdí Benýšek. Nově tendrované smlouvy se kromě jiného týkají dodávek elektřiny, bezpečnostní služby, opravy a údržbu arény, úklid, praní prádla a řady dalších služeb. To by mělo hale ušetřit až dvacet procent ze současných nákladů.
Kromě úsporných opatření ale vedení Bestsportu plánuje také investice do rozvoje haly. V následujících letech by to mělo být dvacet až padesát milionů korun ročně. „Máme spočítáno, že tak velké investice hala potřebuje na to, aby byla provozu a konkurenceschopná,“ říká Benýšek. O přesné výši peněz investovaných do rozvoje haly bude rozhodnuto poté, co věřitelé Bestsportu schválí reorganizační plán. Hotov by měl být v nejbližších týdnech.
Velké změny čekají i na zaměstnance samotné arény a pracovníky Bestsportu. Benýšek se netají tím, že firmu čeká v nejbližších týdnech velké propouštění, ze současných 98 lidí jich zůstane zhruba polovina. Pro bezproblémové fungování haly by to mělo dostačovat. Týdeník Euro má navíc informace, že firma Bestsport je dlouhodobě přezaměstnaná. Ještě v nedávné minulosti v ní totiž získávaly pracovní či poradenské smlouvy osoby věrné předchozímu vedení loterijní společnosti Sazka v čele s Alešem Hušákem. Jako odměnu za svoji oddanost.

Reorganizace místo prodeje Ekonomické potíže loterijní firmy Sazka stáhly pod vodu i provozovatele O2 areny, společnost Bestsport. Ta stejně jako Sazka skončila v insolvenci. Na rozdíl od loterijní firmy ji však nečeká konkurz, ale takzvaná reorganizace dle věřitelského návrhu. Zmíněné řešení odsouhlasila koncem června schůze věřitelů, jíž se zúčastnili zástupci společností KKCG, PPF Healthcare, agenta držitele dluhopisů The Bank of New York Mellon a Sazky. Vyhlášení reorganizace znamená možnost záchrany společnosti. Součástí reorganizace je i hledání možností a rokování s ostatními věřiteli o možných opatřeních, která by umožnila splatit alespoň část pohledávek. Insolvenčním správcem je Josef Cupka, který stejnou funkci vykonává i v Sazce. Od konce července má Bestsport rovněž nové představenstvo, jeho předsedou je Richard Benýšek, členy pak Petr Mandát za Českou obec Sokolskou, Zdeněk Ertl za Sdružení sportovních svazů, Občanské sdružení Zelený ostrov a Petr Hrubec za Český olympijský výbor.
Další plány s vysočanskou arénou budou záviset na předloženém reorganizačním plánu, což by mělo být v nejbližších týdnech. Jednou z možností je i její prodej.

  • Našli jste v článku chybu?