Menu Zavřít

Závislost na adrenalinu. Proč úspěšní manažeři riskují život?

17. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Vlastník německé firmy Tengelmann Karl-Erivan Haub na začátku dubna zmizel v Alpách během skialpinistické túry v okolí hory Matterhorn, na kterou se vydal sám. Majetek jeho rodiny přesahuje 4 miliardy eur. Proč úspěšní a bohatí lidé riskují svůj život při extrémních aktivitách?

Bohatí a úspěšní lidé často nepřiměřeně riskují mimo svou kancelář. Hazardují se svým životem při hledání adrenalinových zážitků, přitom v podnikání nebo investování důsledně dodržují risk management.

Posledním příkladem nesprávného odhadu vlastních sil je manažer a vlastník německé firmy Tengelmann Karl-Erivan Haub, kterému je 58 let. Od soboty sedmého dubna je nezvěstný poté, co se sám vydal na skialpinistickou túru v okolí hory Matterhorn ve Švýcarsku. Skupina Tengelmann vlastní mimo jiné hobbymarkety OBI nebo prodejny textilu KiK.

Rodina Haubových patří mezi nejbohatší v Německu s majetkem 4,2 miliardy eur, odhadl německý Manager Magazin.

1. Koncentrace na sebe sama

Sám Haub jako nadšený skialpinista tvrdil, že vysoko v horách je málo kyslíku, ale extrémní sportovní zážitek jej nutí se koncentrovat sám na sebe. „Lidé, kteří dokáží sami sebe potrápit, rozšiřují své možnosti,“ připomenul jeho slova deník Die Welt.

Manažer měl „pod sebou“ 215 tisíc zaměstnanců, na výpravu se ale vypravil sám a nalehko. Naposledy byl spatřen ve výšce 3883 metrů. V této výšce trénoval na jeden z nejtěžších závodů světa skialpinistů – ledovcovou hlídku Patrouille des Glaciers, který organizuje švýcarská armáda každé dva roky.


Čtěte, proč opustit bublinu komfortu:

Chcete poznat své přednosti a slabiny? Vystupte z komfortní zóny

 Komfortní zóna, ilustrační foto


2. Překročit vlastní hranice

Mnoho manažerů chce dosáhnout heroických úspěchů v extrémních sportech nebo závodech. Jejich motto zní: žádné riziko, žádná zábava. Německý kaskadér a majitel firmy na extrémní zážitky Jochen Schweizer tvrdí, že manažeři podstupují riziko proto, aby překonali svá vlastní omezení.

„Když překročíme naše hranice a opustíme komfortní zónu, jedná se často o neuvěřitelně osvobozující poct,“ vysvětlil Schweizer, který také přednáší podnikatelům o motivaci. „Hranice a strach jsou často jen v naší hlavě.“

Mnoho manažerů muselo na sobě tvrdě pracovat, proto mají také sklon k extrémním sportům, kde je potřeba disciplína a posouvání limitů, dodal bývalý kaskadér.

3. Závislost na vzrušení

Kromě disciplíny a drilu se u mnoha miliardářů připojuje i touha po vzrušení. V angličtině se takovým lidem říká Sensation Seekers. Ti, kteří hledají neustále nové senzační zážitky. Například britský miliardář Richard Branson v roce 2012 v 61 letech přeletěl kanál La Manche na kitesurfu a ustanovil nový věkový rekord tohoto počinu.

V Německu je mezi vysoce postavenými manažery řada vášnivých horolezců. Například bývalý šéf firmy Adidas Herbert Hainer nebo René Obermann, bývalý šéf firmy Deutsche Telekom.

Hledači senzací a extrémních zážitků jsou podle psychologů lidé, kteří musí mít nové podněty, aby byli šťastní, hledají nové výzvy, nové lidi. Často formou extrémních sportů, jako jsou ultramaratony, ultratriatlony.

Světoznámý horolezec Reinhold Messner, jenž bez kyslíku jako první na světě zdolal všech 14 osmitisícových vrcholů, je fascinován tím, že může kdykoliv během výstupu zemřít jen proto, že uvolní kámen nebo na sebe strhne lavinu. Dosud měl štěstí. V roce 1990 provedl 2800 kilometrů dlouhý přechod Antarktidy. V roce 2004, ve svých 60 letech, přešel poušť Gobi, která je dlouhá 2000 kilometrů.

CIF24

Dále čtěte:

Zisky investujte, nezadlužujte se. Warren Buffett radí, jak zbohatnout

Mluvte sprostě, prospěte víkend. Které neřesti vás posunou dál?

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Jak zaručeně nedoletět do cíle: 5 věcí, za které vás vyvedou z letadla

Neplaťte kartou, vypněte televizi. 34 dobrých rad, jak ušetřit tisíce

 České koruny - ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).