Menu Zavřít

Tři zájemci o obří zakázky

2. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Ministerstvo informatiky

Do dvou tendrů na poskytování datových a hlasových služeb veřejné správě (takzvané soutěže KIVS) se přihlásili tři zájemci: Telefónica 02, GTS Novera a konsorcium ČD-Telematika/T-Systems. Týdeníku EURO to sdělil náměstek ministra informatiky Dalibor Veřmiřovský. Otevření obálek s nabídkami bylo naplánováno na čtvrtek, kdy se měla poprvé sejít hodnotící komise.
V sázce jsou nemalé peníze. Úhrnný objem zakázek za všechny tendry představuje sumu 11,5 miliard korun. Jak už dříve uvedl týdeník EURO, jde o to - laicky řečeno - které firmy svými „dráty“ propojí všechna ministerstva a další ústřední orgány státní správy (ale i samosprávy), aby mohly telefonovat a vyměňovat si data ze svých registrů nejen mezi sebou, ale i s okolním světem. Ministerstvo informatiky v celém procesu působí jako centrální zadavatel.
Projekt budování jednotné komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) zahájila vláda před šesti lety, kdy bez výběrového řízení uzavřela rámcovou smlouvu na poskytování všech služeb s tehdejším Českým Telecomem (současná fixní divize operátora Telefónica O2 Czech Republic). V loňském roce se tehdejší vedení ministerstva informatiky rozhodlo vypsat více výběrových řízení na dílčí služby. Na podzim však vláda změnila dosavadní „dobrovolný“ přístup jednotlivých úřadů státní správy a připojení k jednotné infrastruktuře jim nařídila. Do dvou let by tak všechny úřady měly přejít na jednotnou komunikační infrastrukturu.
Dosavadní pětiletý kontrakt s Telefónikou vyprší v červnu; pro potřebné přechodné období proto bude stát využívat služby na základě loni uzavřených smluv, i když se týkají jen omezeného počtu úřadů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).