Menu Zavřít

Třicetiprocentní pokles

4. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Průmyslové nemovitosti

KL24

Trh s průmyslovými nemovitostmi letos v Česku ve srovnání s loňským rokem poklesne zhruba o třicet procent. Skončí tak více než desetileté období růstu trhu. Letošek ovšem i tak značně přesáhne výsledky dosažené v roce 2006. Vyplývá to z odhadů poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Letos bude dostavěno asi 640 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch k pronájmu, pronajato a předáno k užívání bude zhruba 600 tisíc metrů čtverečních.
Okolní země jako Polsko, Maďarsko a Slovensko letos asi dosáhnou rekordních výsledků. Český trh dospěl k maximu loni. „Zpomalení u nás začalo být znát už v prvním pololetí, a to především kvůli omezení přílivu zahraničních investic. K tomu se v druhém pololetí přidala globální krize,“ říká Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského týmu průmyslových nemovitostí společnosti Cushman & Wakefield.
V příštích měsících lze počítat s minimální výstavbou průmyslových a logistických areálů, menším objemem nákupů a prodejů těchto nemovitostí a růstem míry výnosnosti. „Očekáváme, že se trh do konce roku téměř zastaví a dostaneme se do vyčkávacího období. Situace se dnes rychle mění a vyvíjí, řada firem má obavu učinit před koncem finančního období jakékoliv rozhodnutí, protože to by se za pár měsíců mohlo jevit jako velmi nevýhodné. Je pravděpodobné, že i první pololetí roku 2009 bude slabší a trh s průmyslovými nemovitostmi se opět začne hýbat v jeho druhém pololetí,“ míní Hlobil.

  • Našli jste v článku chybu?