Něco původního lesku vrátili restauraci kuchaři
Vždy při pohledu zvenčí vypadal ten podnik navýsost honosně. Ušlechtilé dřevo a dozlata vypulírované mosazné ozdoby dávaly na vědomí, že nejde o žádnou „čtyřku“, která tu bývala za mých studentských let. A protože byl jedním z prvních „velkých“ v Praze, a protože tehdy byly jeho cenové hladiny nad moje možnosti, dostal jsem se tam po více než deseti letech jeho existence. Vždycky na mne totiž působil příliš noblesně na to, abych se doň cpal..
S léty padly zábrany a nyní stojím ve vchodu restaurace Reykjavík v Karlově ulici a hledám volné místo. Procházím francouzským oknem do vlastního lokálu, abych usedl a pojedl něco ze zdejší vyhlášené nabídky.
První dojem je oblažující. Jako paluba první třídy některé ze zaoceánských lodí z dob největší slávy, tak vyhlíží interiér restaurantu. Ušlechtilé dřevo, již zmíněné mosazné kování a spousta svítících koulí z opálového skla. K tomu rozsochatý bar, vytrčený do místnosti, a na malé oddíly členěné části sálu, oddělené horizontálně stupni o různé výši a vertikálně dřevěnými přepážkami. Tento vjem je ještě umocněn vpravdě neotřelou výzdobou. Jedna z delších stěn je doslova poseta houslemi, mezi nimiž se najde i viola, ba dokonce basa a pianino visí mezi stropem a podlahou. Jako by zde nějaké mohutné smyčcové těleso bohatě pohodovalo, aniž by někdo zapravil útratu a nástroje zde zůstaly coby zástava, kterou nikdo nikdy nevyplatil.
Takhle tedy působí - viděno zrakem ovlivněným chýrou o podniku šířenou - lokál uvnitř. To ovšem jen potud, pokud si nesejmete z očí růžové brýle mámení. Já jsem tak učinil tehdy, když, byv usazen k jednomu z opravdu nehezky prostřených stolů, jsem byl nucen čekat hodnou chvíli, než si mne někdo všiml. V onom čase jsem měl mnoho minut k zevrubnějšímu průzkumu lokálu. A tak, ač jsem mimořádně tolerantní staromilec, jsem nemohl nepostřehnout zašlou a notně již zvetšelou parádu kdysi espritem hýřící hospody. „Unavený“ mobiliář, oprýskaný lak na obložení a také jen málo profesionální personál, tak vypadala situace pod drobnohledem času, jenž mi byl dán k dispozici.
Vyskládal jsem svou nabídku - tři malé šálky polévek a baccala akureyri - a jedva dovírám lístek, již u mne stojí pozorný číšník – z přítomných snad jediný, přebírá ji a vyřizuje.
Po minutce, tentokrát přiměřeně dlouhé, registruji oblak sta vůní a v jeho oparu se na stole objevuje tré titěrných šálků, z nichž všechny ty vůně pocházejí. Výrazné a znamenité odéry linoucí se z toho kterého hrnečku jsou následovány báječnými chutěmi po pozření lžičky. Cibulačka rozkrývá ta nejtajnější kouzla, jaká umí poskytnout ta kouzelná zelenina, z níž je připravena. Ostrý důraz, za ním se deroucí nasládlá příchuť i jemná, přejemná kyselost cibulových kroužků, tonoucích v temném vývaru. V něm můžeme vypátrat i patrný vliv dalších druhů zeleniny, ovšem výrazný jen tak, aby se ozval, ale hlavní surovinu nepřetloukal. Jemnost a balanc chutí zdobící kuchařův cit čiší i z dalších dvou vzorků. Žampionový krém má všechny vlastnosti, které jej řadí k výšinám až aristokratickým. Přesně na puntík doladěná hustota, jemně nazlátlá barva, vůně s převahou hub a chuť, kde se smetana a kousky bílých hlaviček žampionů předhánějí v jemnosti a vedení chuťového proudu. Jen však proto, aby ihned galantně uvolnily místo oponentu a přepustily mu na krátkou chvíli veslo. Toto až laboratorně nastavené střídání dává polévce živý a apartní tón po celou dobu konzumace. Rovněž tak rybí, která je dokonce tak filigránsky konstruovaná, že v prvních soustech podíl rybího masa v celkové struktuře vůbec neznamenám. Až po delším doznívání sousta nastupuje z druhé pozice a v dochuti se decentně ujímá vedení, které drží až do odeznění.
Po takové dobrotě se na vzhled lokálu i dění v něm dívám shovívavěji, vědom si toho, jak dokáže dobrá kuchyně zacvičit s naložením člověka. A to jsem teprve před hlavním chodem, který je servírován. Už pohled sám slibuje další vylepšení mé nálady. Z barevného moře kousků zeleniny plynoucích po zlaté hladině oleje se vynořuje alabastrová „stolová hora“ vábně vyhlížejícího kusu rybího masa. Opět s potěšením zjišťuji, kterak si zdejší mistr kuchyně pohrál s tím, aby se všem vloženým surovinám dostalo patřičného projevu. Maso, krásně a téměř samo se odlamující od „základny“ si jako hlavní akord neslo ryzí, jen solí dokreslenou chuť, tak jemnou a přitom tak znatelnou. Tento „grunt“ propůjčilo vždy té které zelenině, jíž bylo ve směsi na vidličce v tu chvíli nejvíce. Takže se vedle sebe rovnaly v nezvykle ukázněném řadu nasládlá chuť papriky, hladivá, téměř neznatelná cuketa nebo razantní, sebevědomá oliva. Uhlazeno masem a „zespodu“ podloženo znamenitým olejem bylo každé sousto jiným, každé však výsostně spořádaným a nečekaným požitkem.
Protože porce byla víc než dostatečná, vzdávám se dezertu a během kávy studuji účet. Stála na něm cifra 755,- Kč. Není to malá suma, ale pokud ji mám přijmout, potom pro mimořádný sukces, kterým pro mne byla předložená jídla. Takže dík za napravený dojem patří především kuchařům. Ti poněkud setřeli zvetšelou slávu interiéru a vrátili mu něco původního lesku.
Restaurant Reykjavík
Karlova 20, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 221 218, fax: +420 222 221 419,
e-mail: reykjavik@mbox.vol.cz, www.reykjavik.cz
- Otevírací doba: Po-Ne 11.00–24.00
- počet míst: restaurace 50, ochoz 50, zahrádka 50
- kuchyně: mezinárodní se zaměřením na dary moře
- Platební karty: všechny běžné, oba typy
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
- Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Španělsko, USA
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Talíř rybích předkrmů – šálek rybí polévky, kousek smaženého lososa, marinovaný losos,
marinovaný herinek a krevetový koktejl 260 Kč
Francouzská cibulačka přesně jako od maminky 110 Kč
Filet z modroploutvého tuňáka – zprudka opečený tuňák, podávaný s teplým sezamovým
salátem a ústřicovou omáčkou 340 Kč
Bacalla Keflavík - solená treska podávaná s hořčičnou omáčkou, vařeným bramborem
a zeleninovými nudličkami 350 Kč
Beef Tournados (300 g) – šťavnatý steak podávaný s pečenou bramborou, cibulovými
prstýnky, cibulovou marmeládou a brokolicí 530 Kč
Grilovaná kachní prsíčka (200 g) s omáčkou z červeného vína, vařenou hruškou ve víně
a restovanými bramborami 485 Kč
Indické kuře (200 g) – kuřecí prsa marinovaná v kořeněném jogurtu, podávaná s rýží a brokolicí 520 Kč
Jehněčí kotlety (200 g) – s pikantní hořčičnou krustičkou a smetanovými bramborami 555 Kč
Žampionové rizoto – žampiony a rýže arborio v krémové omáčce 190 Kč
Islandské palačinky se zmrzlinou, čokoládou, ovocem a šlehačkou 160 Kč
Výběr z vinného lístku:
Bohemia Sekt 390 Kč
Sauvignon Sedlec – pozdní sběr 590 Kč
Pinot Grigio Valdadige DOC - Il Broto 710 Kč
Riocha DOC Rosado - Marqués de Cáceres 720 Kč
Rulandské modré Valtice - archivní 640 Kč
Merlot – Santa Rita 820 Kč
Ponit Noir Bourgogne Compte de Lupe 1020 Kč