Menu Zavřít

Trump je rád, že se Kim Čong-un opět objevil na veřejnosti. Na korejských hranicích se v neděli střílelo

3. 5. 2020
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump přivítal, že se vůdce KLDR Kim Čong-un po několika týdnech znovu objevil na veřejnosti. "Rád vidím, že je zpátky a daří se mu dobře!" napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Severokorejská média oznámila, že Kim se v pátek osobně zúčastnil otevření továrny na hnojiva severně od metropole Pchjongjangu. Zveřejnila fotografie, na kterých je kromě usmívajícího se Kima vidět i jeho mladší sestra Kim Jo-čong.

Na jedné ze zveřejněných fotografií Kim přestřihává červenou pásku, na druhé si spolu se zástupci továrny prohlíží nový provoz. Na obou snímcích působí Kim odpočatě a v dobré náladě.

Šestatřicetiletý Kim se na žádné veřejné akci neobjevil tři týdny, o jeho programu nepsala ani státní média. Tak dlouhá nepřítomnost zavdala popud ke spekulacím o tom, zda Kim není vážně nemocný. Americká televize CNN minulý týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj z americké vlády uvedla, že severokorejský vůdce podstoupil operaci a je ve vážném stavu.

Webový portál Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, napsal s odkazem na své zdroje, že se Kim zotavuje po "kardiovaskulárním chirurgickém zákroku". Tato tvrzení ovšem popřela jihokorejská vláda a poté i americký prezident Trump. Jihokorejský ministr pro sjednocení v úterý prohlásil, že důvodem Kimovy státnické pauzy jsou možná jeho obavy z nákazy koronavirem.

Na hranicích byla po pěti letech slyšet střelba

Na hranici mezi KLDR a Jižní Koreou se v neděli střílelo. Severokorejské jednotky několikrát vypálily směrem na jihokorejské strážní stanoviště. Jižní Korea na to reagovala dvěma výstřely. Oznámila to podle agentury AP jihokorejská armáda. Dodala, že Jižní Korea neutrpěla žádné ztráty na životech.

Podle AP není známo, zda si dnešní incident vyžádal nějaké oběti na straně KLDR. Severokorejská zpravodajská agentura KCNA zatím o incidentu neinformovala.

KL24

Severní Korea a Jižní Korea jsou technicky stále ve válečném stavu, protože korejská válka z let 1950 až 1953 skončila příměřím, a ne mírovou smlouvou.

  • Našli jste v článku chybu?