Menu Zavřít

Trump opět v ráži. Povolám armádu a uzavřu hranici s Mexikem, hrozí

19. 10. 2018
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že s pomocí vojska neprodyšně uzavře hranici mezi Mexikem a Spojenými státy. Téma migrace oživil ve čtvrtek večer na předvolebním shromáždění v americkém státě Montana. Reagoval mimo jiné na zprávu, že se na sever vydala skupina asi 3000 běženců ze Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly.

Trump již těmto třem středoamerickým státům dříve pohrozil, že jim Washington kvůli nelegální migraci pozastaví humanitární pomoc. Skupina uvádí, že prchá před bídou a násilím.

Americký prezident tyto lidi označil za „karavanu“, kterou organizují opoziční demokraté. Sama od sebe se údajně na cestu nevydala. Důkazy ale Trump nepředložil. „Chci mexické vládě poděkovat, protože je doufám zadrží, než se vůbec dostanou do Mexika,“ dodal namísto toho.


Bizarní výzdoba v Bílém domě: Trumpa obklopují republikánští prezidenti

 Donald Trump ve společnosti bývalých republikánských prezidentů USA. Obraz Andyho Thomase visí v Bílém domě.


Pokud by ale mexická vláda nebyla schopna migranty zadržet „povolám americkou armádu, aby jižní hranici uzavřela,“ napsala již dříve hlava USA na twitteru.

Trumpovy komentáře k migraci jsou podle zpravodajského serveru BBC pravděpodobně snahou zajistit si podporu před nadcházejícími parlamentními volbami. Ty se v USA uskuteční již 6 listopadu a demokraté v nich mají šanci Trumpovy republikány porazit.

EBF24

Přečtěte si také:

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

Trump myslí na rok 2020. Na znovuzvolení už vybral přes 100 milionů dolarů

Trump a umění kšeftu. Kvůli bohatství chtěl podvést i otce

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).