Menu Zavřít

Trump podle médií vezme diplomacii a rozvojové pomoci třetinu financí

28. 2. 2017
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump plánuje snížit rozpočet amerického ministerstva zahraničí a Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) o 37 procent. S odvoláním na úřední zdroje blízké prezidentovi to uvedla tisková agentura AP. Trump dal v pondělí najevo záměr prudce zvýšit výdaje na obranu a policii a také na obnovu dopravní infrastruktury v USA. Jejich nárůst hodlá kompenzovat škrty v jiných rezortech.

Podle zdrojů AP dopadnou úsporná opatření nejvíce na USAID, což se dalo i vzhledem k Trumpovým výrokům očekávat. Prezident si stěžoval, že USA utrácejí desítky miliard dolarů na rozvojovou pomoc v zahraničí, ačkoli dopravní komunikace v zemi zhusta chátrají.

V nynějším fiskálním roce obdržela USAID na své projekty 50,1 miliardy dolarů, což je o něco více než jedno procento federálního rozpočtu. Zhruba o stejnou sumu chce Trump zvýšit armádní rozpočet.

Škrty v americké diplomacii a v rozvojové pomoci povedou velmi pravděpodobně ke snížení počtu zaměstnanců, včetně příslušníků ochrany diplomatických misí v zahraničí, uvedly zdroje citované AP

CIF24


O politice Donalda Trumpa čtěte více:

Trump se tvrdě opřel do FBI. Za vynášení informací médiím

Trump chce navýšit rozpočet na obranu skoro o desetinu

Trump: Amerika potřebuje nejlepší jaderné zbraně ze všech

 Americký prezident Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).