Menu Zavřít

Trump se poprvé setkal s Putinem. Řešili vměšování Ruska do voleb

7. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zhruba dvě a půl hodiny trvalo první osobní jednání prezidentů Spojených států a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, kteří se dnes odpoledne sešli na okraj hamburského summitu zemí G20. Původně se přitom podle různých zdrojů očekávala půlhodinová až hodinová diskuze. Trump chtěl po Putinovi odpověď na roli Moskvy v loňských prezidentských volbách ve Spojených státech.

„Je pro mě čest být tady s vámi,“ řekl Trump na úvod ruskému prezidentovi, se kterým si před novináři potřásl rukou. „Velmi rád se s vámi osobně setkávám a věřím, že naše schůzka přinese výsledky,“ odpověděl Putin s tím, že telefonní jednání jsou pro vyřešení vzájemných rozporů nedostatečná.

Trump také řekl, že s Putinem již projednával řadu věcí a že tyto diskuze vedly správným směrem. Oba prezidenti ještě před svou samostatnou schůzkou měli během dnešního dne na summitu G20 možnost potřást si rukama; stalo se tak v přítomnosti předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson uvedl, že Trump se Putina ptal na údajné vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb. „Pokud jde o vměšování Ruska, prezident (Trump) naléhal na prezidenta Putina více než jednou. Prezident Putin takové vměšování odmítl, jako to učinil v minulosti,“ řekl Tillerson k diskuzi o ruské roli v amerických volbách.

AP uvedla, že Trump jednání právě otázkou o možném vměšování do voleb začal. Lavrov k postoji Moskvy řekl, že Trump přijal Putinovo ujištění, že Rusko do amerických voleb nezasahovalo.


Začátek G20: Merkelová mluvila o kompromisu, Trump o svých úspěších. Čtěte více

 Donald Trump a Angela Merkelová na summitu G20


Média očekávala, že prezidenti budou hovořit mimo jiné o Sýrii a o boji proti terorismu. Ještě během schůzky AP s odvoláním na nejmenované americké činitele uvedla, že USA s Ruskem chtějí ohlásit příměří na jihozápadě Sýrie, které by mělo začít platit od neděle. Reuters následně napsal, že příslušné prohlášení by měl učinit americký ministr zahraničí Rex Tillerson ještě dnes. Tillerson se s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem podle televizních záběrů schůzky obou prezidentů zúčastnili.

EBF24

Zhruba na 17:00 SELČ dnes Bílý dům ohlásil tiskové prohlášení. Na twitteru pak zveřejnil prezidentův týdenní projev k národu, ve kterém Trump hovořil o významu ochrany amerického hospodářství. Trump mimo jiné uvedl, že právě ochrana americké ekonomiky je důvod, proč se rozhodl jednostranně vypovědět účast na mezinárodní klimatické dohodě a proč je rozhodnut zcela zrušit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), pokud nebudou vyjednány pro USA spravedlivější podmínky.

Dále čtěte:

Horká půda pro G20. V Hamburku demonstrovaly tisíce lidí už týden před summitem

Merkelové se nelíbí pohled USA na globalizaci. Američané prý chápou svět jako kolbiště

V Hamburku hoří auta. Při demonstracích bylo zraněno přes 150 policistů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).