Menu Zavřít

Trump vybral za ředitele tajných služeb kritika Ruska Coatse

7. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump si jako ředitele amerických tajných služeb vybral někdejšího republikánského senátora a člena senátního výboru pro rozvědky Dana Coatse. Trump zdůraznil, že Coats prokazuje hlubokou odbornou znalost problematiky a má skvělý úsudek.

Coats má podle Trumpa neochvějnou vůdcovskou autoritu, kterou tajné služby respektují. „Není pro mě důležitějšího úkolu než udržet Ameriku v bezpečí. Aby tomu tak bylo, využiju k tomu každý nástroj, který budu mít k dispozici,“ uvedl Coats ve společném prohlášení s Trumpem.

O očekávané nominaci Coatse americká média informovala již ve čtvrtek, Trump ji ale oznámil až dnes, tedy den poté, co se sešel s představiteli tajných služeb. Ti ho seznámili se zprávou, podle které se Rusko na pokyn prezidenta Vladimira Putina snažilo ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

Třiasedmdesátiletý Coats působil osm let ve Sněmovně reprezentantů, poté se v roce 1989 přesunul do Senátu. Na začátku tisíciletí pak za prezidenta George Bushe mladšího působil jako americký velvyslanec v Německu a po návratu do vlasti opět pokračoval v kariéře senátora. Coatsovo funkční období skončilo tento týden v úterý, kdy se funkcí ujali noví zákonodárci zvolení v listopadových volbách. V nich Coats již nekandidoval.


Příští ministr zahraničí dostane odstupné od Exxonu v hotovosti. Čtěte více:

Tillerson dostane 4,6 miliardy od Exxonu na ruku. Kvůli obavám ze střetu zájmů

 Rex Tillerson, kandidát na ministra zahraničí USA


Coats v Senátu patřil k hlasitým kritikům Ruska a tlačil na administrativu dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy, aby Moskvu tvrdě potrestala za anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014. Když Rusko kvůli americkým sankcím uvalilo na Spojené státy odvetná opatření, byl jejich součástí i Coats, kterému Kreml zakázal cestovat na území Ruské federace.

Tajné služby nyní vede generál letectva ve výslužbě James Clapper, který podal demisi k 20. lednu, kdy Obama předá prezidentský úřad Trumpovi.

Ředitel národních zpravodajských služeb je hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta a jeho úkolem je koordinace amerického civilního a vojenského špionážního aparátu. Kandidáty na tuto funkci vybírá přímo prezident, schválení personálního obsazení stejně jako u ministerských nominací však podléhá Senátu.

WT100

O personálních rozhodnutích příštího prezidenta dále čtěte:

 Donald Trump a John Kelly

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

Trumpovým ministrem financí bude investor, který financoval Avatara

Šéfem Bílého domu bude Trumpův věrný spojenec Priebus

Trump si vybral všechny klíčové ministry. Energetiku bude řídit Rick Perry

Vláda miliardářů. Majetek Trumpových ministrů překoná HDP 100 zemí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).