Menu Zavřít

Trump: Za hackerskými útoky mohlo stát Rusko, s Putinem se dohodnu

11. 1. 2017
Autor: ČTK

Nastupující americký prezident Donald Trump je přesvědčen, že Rusko bude respektovat Spojené státy více než za dosavadní vlády. Přízeň ruského prezidenta Vladimira Putina není chyba, ale spíše bonus, prohlásil dnes na vůbec první tiskové konferenci od svého listopadového zvolení, během níž rovněž připustil, že předvolební hackerské útoky měly původ v Rusku.

Trump dnes na základě informací od tajných služeb vůbec poprvé připustil, že útoky, které podle zpravodajců ovlivňovaly kampaň v jeho prospěch, pocházely z Ruska. Jedním dechem však dodal, že USA byly terčem počítačových ataků i z dalších zemí, kvůli čemuž hodlá přijmout zcela novou strategii kybernetické obrany. Putin se do útoků podle Trumpa neměl pouštět a Rusko se k nim už neuchýlí, věří zvolený prezident. Republikán, který už během kampaně ohlašoval zájem na zlepšení vztahů doufá, že se s šéfem Kremlu dohodne, zatím to ale neví.

Otázka vztahů s Ruskem byla klíčovým tématem i na souběžném slyšení Trumpova kandidáta na post ministra zahraničí Rexe Tillersona. Bývalý šéf ropného gigantu Exxon Mobil známý přátelskými vztahy s Putinem se pokoušel rozptýlit obavy z příliš vstřícného přístupu k Moskvě mimo jiné tím, že označil ruskou anexi Krymu za protiprávní a řekl, že v otázkách, ve kterých se názory USA a Ruska rozcházejí, bude Washington stát pevně po boku spojenců. Článek o kolektivní obraně každého členského státu NATO je podle něho „neporušitelný“.

Trump se dnes pustil do ostré kritiky médií kvůli zprávám o tom, že na něj ruská rozvědka shromáždila kompromitující materiál osobní i finanční povahy, s nimiž jej chtěla vydírat. Trump je označil za výmysl svých nepřátel a během tiskové konference „potrestal“ televizi CNN za zveřejnění těchto zpráv tím, že jejímu reportérovi nedovolil položit otázku.


Přečtěte si: Trump obohatil ruské miliardáře. Od jeho zvolení získali skoro tři čtvrtě bilionu

Donald Trump

Majitel realitního impéria zároveň prostřednictvím své advokátky oznámil, že nejpozději do inaugurace chystané na 20.ledna převede všechen majetek do fondu, neboť se nechce zbavit jmění, které pracně vybudoval. Firmy budou řídit jeho synové a manažeři, žádné nové obchody s cizinou firmy neuzavřou. Dcera Ivanka se ve Washingtonu bude starat o rodinu. Trump těmito opatřeními chtěl předejít možnému střetu zájmů a dát najevo, že prezidentského úřadu nehodlá zneužít k osobnímu obohacení.

EBF24

Vyjádřil se také ke stavbě zdi na hranicích s Mexikem, která byla jedním z nejdiskutovanějších témat jeho kampaně. Mexiko za ni podle něho zaplatí daněmi nebo hotovostí, ne však ihned, ale až později. Se stavbou prý nechce váhat a jednání o jejím mexickém financování, které voličům sliboval, podle Trumpa mohou trvat rok či rok a půl. Rozmluvy s Mexičany, kterých si prý velmi váží, zahájí bezprostředně po inauguraci.

Prohlásil rovněž, že ihned po nástupu nového ministra zdravotnictví hodlá předložit plán na náhradu systému veřejného zdravotního pojištění označovaného jako Obamacare, který označil za „naprostou katastrofu“. Zrušit ji chce nejdříve, jak to bude možné.

Čtěte dále:

Rusko má „kompro“ na Trumpa, údajně tvrdí americké tajné služby

Na Putina pozor, varují Trumpa evropští politici v dopise. Připojil se i Schwarzenberg

Obama zaměstnal 11 milionů lidí, natáhne Trump jeho rekord?

 Barack Obama

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).