Menu Zavřít

Trumpovi navzdory. Americké energetické firmy dál odstavují jeden uhelný blok za druhým

24. 8. 2018
Autor: CC BY-SA 3.0: Wolfgang Moroder

Schvalujte si, co chcete, my budeme uhelné bloky dál odstavovat. Takový vzkaz vyslaly americké energetické společnosti prezidentovi Donaldu Trumpovi, který by rád stávající uhelné bloky - a s ním spojená pracovní místa horníků - zachránil. Podle analýzy S&P Global Market Intelligence skončí do deseti let nejméně 86 uhelných bloků o výkonu 23700 megawattů. Prvních 36 bude odstaveno před koncem roku 2020.

S&P Global Market Intelligence zmiňuje příklad texaské společnosti CPS Energy, která má v plánu odstavit svou 840megawattovou uhelnou elektrárnu již letos v prosinci. „CPS Energy se zavázala k ekonomicky přijatelnější diverzifikaci zdrojů a ke snížení emisí v metropoli San Antonio,“ uvedla generální ředitelka CPS Energy Paula Gold-Williamsová.

V nejbližších měsících skončí i některé z největších uhelných elektráren v Severní Americe, jako například arizonská Navajo Generating Station se třemi bloky po 750 megawattech. Ale i ty malé, jako například dvoumegawattová elektrárna zásobující energií aljašskou univerzitu. Majitelé elektráren hovoří o finanční úspoře v případě náhrady uhelných bloků levnějšími zdroji. Tím jsou v praxi hlavně plynové elektrárny.


Horké počasí nesvědčí větrným elektrárnám. Obhájci uhlí ožívají

Větrné turbíny, ilustrační foto


Prezident Donald Trump již na počátku června přikázal ministru energetiky Ricku Perrymu, aby přijal „mimořádná opatření“ vedoucí k záchraně uhelných a jaderných bloků. Hlavně těch, které končí předčasně kvůli ekonomické nevýhodnosti. Ve středu 22. srpna přitvrdil a záchranu uhelných bloků označil za otázku národní bezpečnosti. „V době války můžete odpálit ty větrníky, spadnou fakt rychle. Můžete odpálit plynovody - a neopravíte je zrovna snadno,“ uvedl Trump během svého emotivního vystoupení v „hornickém“ státě Západní Virginie.

EBF24

Uhlí v americké energetice v posledních deseti letech rychle ztrácí pozice. Ještě v roce 2008 se na výrobě elektřiny podílelo z 48 procent, loni to bylo už jen 30 procent. Oproti tomu podíl zemního plynu vzrostl z 21,4 na 31,7 procenta a alternativních zdrojů (hlavně větrné energie) ze tří na osm procent. Podíl jaderných a vodních elektráren zůstává v posledních deseti letech stabilní.

Přečtěte si také:

Německu chybí nové elektrické dráty. Po roce 2022 hrozí kolaps sítě

Britové chtějí baterie a solární panely na střechách, vláda podporuje jádro

Bizarní umění ve Fukušimě: socha dítěte v radiačním obleku vyvolala kritiku Japonců

Solárníci proti sinicím. Photon Energy začala čistit české přehrady pomocí ultrazvuku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).