Menu Zavřít

Trumpovo fiasko místo triumfu? Americká továrna Foxconnu je v ohrožení

14. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Výstavba továrny tchajwanské technologické společnosti Foxconn v americkém Wisconsinu je v ohrožení. V tamním senátu totiž zatím není dostatek hlasů, které by projekt za deset miliard dolarů posvětily. Velká zahraniční investice, kterou prezident Donald Trump prezentoval jako svůj velký úspěch, tak může skončit fiaskem.

Tchajwanská firma, která je kromě jiného hlavním dodavatelem společnosti Apple, oznámila úmysl postavit ve Wisconsinu továrnu, která vytvoří na tři tisíce pracovních míst, na konci července. Trump to na tiskové konferenci prezentoval jako svůj velký úspěch, protože v prezidentské kampani sliboval kromě jiného právě příliv významných zahraničních investic.

Ambiciózní plán však ještě před svou realizací musí překonat několik překážek. Tou největší může být místní senát, který může celý projekt smést ze stolu. Součástí dohody je totiž pobídka ve výši tří miliard dolarů, kterou by měl severní americký stát Foxconnu poskytnout. Místní lídr republikánských senátorů Scott Fitzgerald prohlásil, že na její posouzení potřebuje více času. V současné situaci pak výstavba továrny nemá v senátu dostatečný počet hlasů.

Plán výstavby velké továrny mezitím začíná znervózňovat wisconsinské daňové poplatníky. Podle analýzy místního fiskálního úřadu totiž začne továrna generovat zisk až v roce 2042, tedy až za pětadvacet let. Mezi lety 2025 a 2035 by navíc pro stát měla znamenat roční čisté náklady ve výši jedné miliardy dolarů.


Šéf Applu prý slíbil Trumpovi tři továrny. Čtěte více

 Tim Cook


Guvernér Wisconsinu Scott Walker nicméně celému projektu stále věří. Podle něj může nakonec vytvořit až 13 tisíc pracovních míst, dalších 22 tisíc pak nepřímo a deset tisíc při konstrukci. Walker prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že jde o dobrý obchod, který nakonec bude schválen. Možná je s ním spojena i jeho budoucí kariéra, protože ho příští rok čeká boj o znovuzvolení.

Mezi odborníky vyvolávají plánované aktivity Foxconnu v USA pochybnosti. Mimo jiné upozorňují na dřívější skandály tchajwanské firmy, mezi něž patří například vlna sebevražd vyčerpaných pracovníků z roku 2011, po které sáhla společnost po větší automatizaci ve výrobním procesu. Firma čelila také obvinění ze zaměstnávání dětí.

V posledních letech pak Foxconn vyhlásil několik velkolepých plánů, které nakonec nedošly naplnění. Je mezi nimi například výstavba továrny v americké Pennsylvánii za třicet milionů dolarů, která, navzdory slibu z roku 2013, dosud nebyla realizována. Vedení Foxconnu se doteď odvolává na nedostatečnou podporu místní vlády.

Foxconn v Česku
Foxconn od roku 2000 působí také v České republice, kde má svou základnu pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Výrobní závody má v Pardubicích a Kutné Hoře. Dlouhodobě je druhým nejvýznamnějším exportérem z České republiky.

Rozpaky budí i samotný počet nových pracovních pozic. Tři tisíce míst je pro tchajwanskou firmu zanedbatelná položka. Kvůli zmiňované automatizaci například loni z jedné továrny propustila 60 tisíc lidí. Ve wisconsinské továrně to bude podle odborníků vypadat tak, že tři tisíce pracovníků budou sledovat stroje, jak montují LCD obrazovky.

EBF24

O továrnu firmy Foxconn se ucházelo sedm amerických států. Kromě Wisconsinu také Michigan, Illinois, Indiana, Ohio, Pensylvánie a Texas. Americká federální vláda podle svých slov do výběru nijak nezasahovala.

Dále čtěte:

Stovky milionů do IT firem. Komárek založil fond s Foxconnem

Prezidentský knock-out. Trump podal nejhorší výkon v dějinách summitů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).