Menu Zavřít

Trvalá památka

27. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Rozhodnutí vlády přišlo v pravý čas

Rozhodnutí vlády poslat do sněmovny návrh zákona o zvýšení platů příslušníků bezpečnostních sborů přišlo v pravý čas. Od července se pražský dopravní podnik rozhodl provětrat cestujícím peněženky a zvýšit jízdné hned o šedesát procent. Tak aspoň budou mít úředníci z policejního prezidia nějakou kompenzaci na cesty do práce. Právě vůči nim je totiž - jak říká lidovecký poslanec Pavel Severa - návrh nejvstřícnější, když omezením přesčasů stírá rozdíly mezi prací v kanceláři a v terénu. Severa dokonce hrozí, že kvůli tomu lidovci návrh novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů (tak se norma předložená Františkem Bublanem správně nazývá) nepodpoří. Udělali to už jednou se stejným zákonem Stanislavu Grossovi. Ale jestli jim tentokrát vadí jenom tohle, je už ruka v rukávě. Taková drobnost se dá v Parlamentu opravit. A vzhledem k tomu, že není pravděpodobné, aby se proti novele zákona postavili komunisté, lze předpokládat, že příslušníci bezpečnostních sborů budou mít na koaliční vládu pěknou a hlavně trvalou vzpomínku.
ODS sice osočuje ČSSD, že v Česku buduje policejní stát, ale to není přesné. Sociální demokracie jen drží palce lidem v uniformách. Nejsou to jen policisté, ale i hasiči, celníci, vězeňští dozorci. A spolu s nimi dokonce i neuniformovaní pracovníci zpravodajských složek. Ti všichni jsou a zůstanou vyhledávanými ženichy. Ministerstvo vnitra při snaze jim přilepšit postupovalo, možná nikoliv cílevědomě, dle osvědčené rozpočtové taktiky: budu chtít sto padesát, abych stovku dostal. Bublanova novela úspěšně vzbudila v médiích dojem, že vlastně jde o utahování opasků. Ale to platí jen ve srovnání s mimořádnou velkorysostí předchozího Grossova návrhu. Ve skutečnosti nová novela už tak vysoce nadstandardní hmotné a sociální zabezpečení příslušníků bezpečnostních sborů dále upevňuje a zvyšuje. Nastoluje praxi soustavného a výrazného růstu příjmů, z nichž se vypočítávají další benefity, jako odchodné nebo výslužné.
Zdůrazňoval-li František Bublan, že sleduje hlavně to, aby zabránil masovému útěku policistů do civilu, měl zároveň uvést, že tyto požitky slouží vlastně jako perpetuum mobile. Kdyby se úroveň hmotného zajištění, s nímž mohou policisté odejít do důchodu, měla snížit, utečou strážci zákona do důchodu co nejdříve, ještě za méně přísných podmínek. Takže nezbývá než ji zvyšovat, aby nás měl kdo hlídat.
Učitelé, vědci nebo další neuniformovaní státní zaměstnanci mají tu smůlu, že jaksi tradičně nejsou pro státní moc tak nepostradatelní. Ale není všem dnům konec. V letech 2002 a 2003 nadějně zahájený proces stírání rozdílů mezi honorováním práce pro stát a pro kapitalistu (v takzvaném nepodnikatelském sektoru rostla průměrná reálná mzda o osm a deset procent) se loni trochu zadrhl, takže bude nutné přiložit pod kotel. Zda se trend láme, se dovíme už v úterý 31. května, kdy Český statistický úřad zveřejní vývoj mezd v letošním prvním čtvrtletí. Především však jsou za dveřmi mzdová vyjednávání na příští, volební rok. Gestem vůči policistům a spol. vláda vlastně vybídla odborové a profesní organizace ostatních státních zaměstnanců: Ne abyste se držely při zdi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).