Menu Zavřít

TRŽBY NEZKLAMALY

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

IPS

PRAHA (ČTK) – Loňský rok byl pro největší domácí stavební firmu IPS zatím nejúspěšnější v její historii. Tržby za celou skupinu, do níž patří třiadvacet dceřiných firem, vzrostly téměř o třetinu na 23,5 miliardy korun. Stejným tempem narostl i čistý zisk – na 467 milionu korun. IPS se podařilo tohoto výsledku dosáhnout zejména díky tomu, že loni dokončila a vyfakturovala několik velkých zakázek. Jde zejména o rekonstrukci Kongresového centra v Praze, modernizaci železničních koridorů, výstavbu obchvatu Olomouce.

Mateřský podnik byl loni neméně úspěšný: jeho výkony vzrostly oproti roku 1999 o bezmála tři miliardy korun na 13,33 miliardy a čistý zisk se zvýšil skoro o sto milionů na 339,13 milionu korun.

EBF24

Skupina IPS prošla loni také zásadní restrukturalizací, jež se dotýkala hlavně akvizice Dopravních staveb holding z konce roku 1998. Rovněž vlastnické poměry firmy se stabilizovaly. Po několika neúspěšných transakcích soustředil devadesát procent akcií IPS ve svých rukou švédský stavební gigant Skanska.

Na letošní rok má IPS již nasmlouvány zakázky za 16,4 miliardy korun. Jde zejména opět o železniční koridory, o dálnice, supermarkety Kaufland a pražské metro.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).