Menu Zavřít

Turecko chce o Sýrii jednat i s USA

30. 12. 2016
Autor: Profimedia

Turecko by uvítalo, kdyby se syrských mírových rozhovorů v kazašské Astaně účastnily i Spojené státy, uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Naopak do jednání by neměly být zahrnuty syrské kurdské milice YPG, které Ankara označuje za spojence Strany kurdských pracujících (PKK), již řadí k teroristickým organizacím. Spojené státy ale YPG v boji proti Islámskému státu podporují.

„Od začátku Rusku říkáme, že teroristické organizace jako YPG by v Astaně neměly být,“ řekl dnes Çavuşoglu. Jestliže ale milice složí zbraně a začnou podporovat územní celistvost Sýrie, mohou být zahrnuty do „rámce komplexního řešení“, dodal bez bližších podrobností.


Přečtěte si o neklidném příměří v Sýrii:

Mezi syrským režimem a povstalci platí příměří, přesto došlo ke střetům


V Sýrii platí od dnešní půlnoci místního času (čtvrtku 23:00 SEČ) příměří, v zemi bylo nicméně zaznamenáno několik leteckých úderů. Ty byly ale údajně namířeny proti radikálům z Islámského státu a podobných skupin, na které se klid zbraní nevztahuje.

Na vyjednání příměří se podílelo Turecko a Rusko. Klid zbraní má umožnit syrská mírová jednání, svolaná na leden do Kazachstánu. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev dnes nařídil ministerstvu zahraničí, aby rozhovory připravilo pro nejbližší dobu.


O aktuálním dění v Sýrii čtěte více:

Islámský stát ztratil polovinu území, ze scény ale jen tak nezmizí

Nečekaná spolupráce: Rusko prý letecky podpořilo Turky proti IS

ebf - tip - debata

Kurdové chtějí na severu Sýrie federaci. Na jejich milice se příměří nevztahuje

Kurdské milice v Sýrii


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).