Snad každý někdy ochutnal maďarské víno – ať už v podobě bájného bikavéru, či proslulého tokajského. Maďarsko je svými klimatickými i půdními podmínkami doslova předurčeno k pěstování révy a její zpracování na víno má zde již tisíciletou tradici. Na jeho území se hojně rekultivovala úrodná půda na vinice a tento trend s výjimkou několika válek a epidemií révokazů nebyl nikdy přerušen.
Není to jen tokajské
V dnešní podobě má Maďarsko 22 vinařských oblastí, které jsou rozprostřeně prakticky po celé zemi a jejich registrované plochy čítají několikanásobně větší výměru oproti České republice. Podobně je tomu při kvantitativním poměřování vinařské produkce jak na úrovni vlastní spotřeby, tak vývozu. Některé oblasti jsou přitom jedinečné, a to v intencích světového významu pod ochranou UNESCO.
Vedle proslulé tokajské vinařské oblasti, jíž dominují bílá, převážně sladká vína, jsou to oblasti Villány a Szekszárd, které hrají hlavní roli ve velkých červených kompozicích ze světových i místních odrůd. Nicméně i nejmenší vinařská oblast Somló přes své vinice orientované na všechny světové strany o celkové výměře pouhých 630 hektarů nabízí ve snoubení vinařského umu znamenitá vína, která zaujmou znalce i řadové návštěvníky Maďarska.
Víno z Maďarska si oblíbili i Číňané
Celková produkce vína v Maďarsku se zvyšuje již nepodstatně. Z kvantitativního hlediska je tomu podobně i v případě vývozu této komodity do prostoru EU a dalších koutů světa. Plochy vinic jsou evropskými regulačními kvótami konečně definované a ve většině významných oblastí již také téměř plně využívané. Pouze poměry vývozu do jednotlivých zemí světa ovlivňuje dlouhodobě cílený zájem Číny a dalších východoasijských zemí o maďarské víno. Je přitom na místě uvést, že celá řada maďarských vín si obhájila trvalé místo i na vinných kartách nejproslulejších restaurací všech světových kontinentů a desítky michelinských restaurací zařazují nejen tokajské do svých stálých vinných karet. To osvědčuje jeho kvalitu a oblíbenost ještě mnohem pravdivěji než medailemi oblepené lahve. Je proto nasnadě soustředit se nadále na zvyšování kvality vinařské produkce a na využívání synergií, které tato hospodářská činnost nabízí. Jednou z nich je vinařský turismus, který již několik let Maďarsko systematicky podporuje na vládní i regionální úrovni. Ve vinařských regionech rychle vzrůstá ubytovací kapacita napříč všemi kategoriemi a podobně je tomu u gastronomických provozů. Rozvíjející se turistické cesty lemují stále početnější hospůdky a restaurace celé škály cenových skupin.
Na kole mezi vinicemi
Vedle proslulých vinařských regionů tak Maďarsko postupně zpřístupňuje další dvě desítky oblastí, kde réva vinná spoluutváří ráz krajiny. S ohledem na podstatu vinařské turistiky naštěstí nikdy nemůže být masovou disciplínou. Proto jí lze přiznat atribut šetrné formy turismu. Je určená jednotlivcům a malým až středním skupinám čítajícím nanejvýš desítky organizovaných hostí, kteří mohou ještě letos procházet či na kole projíždět vinařské cesty dekorované malebnými vinicemi, rodinnými sklepy i velkými vinařstvími. V příslušných ročních obdobích mohou zájemci sledovat cestu révy z vinice k vinaři a následně si vychutnat její výslednou chuť. Řada vinařství vedle technologických inovací a investic do sklepního hospodaření intenzivně buduje stravovací a ubytovací kapacity.
Sauna a večeře o sedmi chodech
Už i velmi náročný host může lehce najít vinařství, kde ke kvalitnímu vínu dostane doprovod v podobě znamenité večeře o sedmi chodech či komfortní ubytování s plnou penzí zohledňující regionální kuchyni i suroviny. A není výjimkou ani zázemí pro wellness nebo možnost návštěvy termálních lázní a sauny.
Možnost dopravy z Česka do maďarských vinařských oblastí jsou pro takové podniky příznivé. Cesta z Prahy i do nejodlehlejšího koutu Maďarska po jeho téměř dokončené dálniční síti znamená nanejvýš devět hodin jízdy osobním autem, průměrně však mnohem kratší dobu.
Pohodlné spojení několikrát denně nejen do Budapešti také zajišťuje hned z několika českých měst i řada autobusových dopravců. Každodenní přímé lety mezi pražským a budapešťským letištěm od listopadu posílí další nízkonákladová letecká společnost.
Je nepochybné, že Maďarsko vložilo evropské i jiné dotační tituly do vinařství efektivně a s důrazem na trvalý rozvoj a zvyšování kvality. Lze tak na něj napojit řadu dalších odvětví výroby a služeb a propracovat se k celkově vyšší životní úrovni všech obyvatel vinařských regionů.
Současně mohou všichni domácí i zahraniční milovníci dobrého vína bez rozpaků přijmout pozvání na cestu nespočtem vinařských tras všech dvaadvaceti oblastí, které svým návštěvníkům vedle vinařské kultury nabídnou vše, co potřebují k aktivnímu odpočinku během své dovolené či víkendů prodloužených svátečními dny. Na své si přijdou i rodiny s malými dětmi – regionální programy rozvoje venkova i každá municipalita spadající do kterékoliv vinařské oblasti pamatuje i na potřeby těch, kteří si musejí na společnost dobrého vína ještě chvíli počkat.
Každodenní přímé lety mezi pražským a budapešťským letištěm od listopadu posílí další nízkonákladová letecká společnost.