Menu Zavřít

Tušimice jako první

28. 4. 2006
Autor: Euro.cz

ČEZ

PRAHA (foj) - Koncern ČEZ odstartoval obnovu svých dosluhujících zdrojů. Se společností Škoda Praha Invest podepsal koncem minulého týdne kontrakt na komplexní revitalizaci elektrárny Tušimice II. Hodnota projektu se pohybuje kolem dvaceti miliard korun. „Poslední uhelná elektrárna byla postavena v České republice v roce 1981 v Prunéřově, od té doby zde žádná významnější zakázka nebyla. Elektrárna v Tušimicích je první z uhelného portfolia ČEZ, kterou čeká kompletní obnova. Další v řadě je elektrárna Prunéřov II. Zcela nové bloky by měly vyrůst v Ledvicích a Počeradech, kde navíc předpokládáme i kompletní obnovu tří nynějších bloků,“ uvedl a generální ředitel ČEZ Martin Roman. Nové bloky v Ledvicích a Počeradech, každý o instalovaném výkonu 660 megawattů, budou nejmodernějším zařízením svého druhu v České republice. Výstavba prvního z nich se uskuteční v ledvické elektrárně v následujících čtyřech letech.
ČEZ plánuje v elektrárně Tušimice II komplexní obnovu, při níž budou čtyři místní bloky, každý o instalovaném výkonu 200 megawattů, vybaveny novou technologií s životností pětadvaceti let. Přesně na takovou dobu má zajištěn dostatečný přísun hnědého uhlí z nedalekého dolu Libouš, aniž by muselo dojít k prolomení územních limitů. Tedy hranic, které vymezují, kam až se může hnědé uhlí těžit. Nová elektrárna bude vybavena moderními kotli, jejichž čistá účinnost je o šestnáct procent vyšší než ty nynější, které pracují s 33procentní účinností. Zahájení provozu nově obnovené elektrárny je plánováno na počátek roku 2009 respektive 2010. Stavební práce a instalace nových technologií pro dva 200megawattové bloky potrvají vždy dva měsíce.
Firma plánuje, že do obnovy uhelných elektráren včetně výstavby nových bloků investuje zhruba 100 miliard korun. Většina elektráren vlastněných ČEZ musí kvůli novým ekologickým normám ukončit provoz mezi lety 2010 až 2015. Novými zdroji na hnědé uhlí však nahradí jen část z nich.

  • Našli jste v článku chybu?