České mlékárny nedokážou na domácím trhu čelit zahraniční konkurenci hlavně při prodeji sýrů. Dovoz sýrů začal sílit po vstupu do Evropské unie a nyní již téměř trojnásobně převyšuje objem české produkce prodávané za hranicemi. Z republiky se přitom vyváží mléko, které by tuzemské mlékárny dokázaly zpracovat na výrobky s vyšší přidanou hodnotou.
České mlékárny nedokážou na domácím trhu čelit zahraniční konkurenci hlavně při prodeji sýrů. Dovoz sýrů začal sílit po vstupu do Evropské unie a nyní již téměř trojnásobně převyšuje objem české produkce prodávané za hranicemi.
Z republiky se přitom vyváží mléko, které by tuzemské mlékárny dokázaly zpracovat na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Tvrdí to Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. „Mléko by mělo skončit ve výrobcích, které jsme schopni na světovém trhu zhodnotit lépe,“ řekl Kopáček. Uvedl, že loni čeští zemědělci prodali hlavně v Německu do 15 procent roční produkce mléka, která se pohybovala kolem 2,6 miliardy litrů.