Menu Zavřít

Tykač chudne, pád cen uhlí značně sníží příjmy Vršanské uhelné

11. 10. 2015
Autor: Euro

V březnu 2013 uzavřela Vršanská uhelná dlouhodobou smlouvu na dodávky hnědého uhlí pro elektrárnu ČEZ, čímž zakončila několik let trvající korporátní válku. Součástí dohody mezi vlastníkem Vršanské uhelné Pavlem Tykačem a ČEZ bylo také to, že se cena dodávek bude odvíjet od ceny černého uhlí, které se obchoduje na evropských burzách. Jelikož se od té doby cena černého uhlí propadla z 86 dolarů za tunu na přibližně dvaapadesát dolarů, uhlobaron Tykač to výrazně pocítí.

„Současný pokles ceny černého uhlí se částečně promítne i do výnosů společnosti Vršanská uhelná,“ potvrzuje vedoucí komunikace a vnějších vztahů skupiny Czech Coal David Vidomus, „od roku 2013 totiž pracujeme s obchodním modelem, jehož princip spočívá v navázání cen hnědého uhlí na ceny černého uhlí se zohledněním jeho nižších užitných vlastností v cenovém vzorci.“ Vazbu dodávek uhlí z Vršanské uhelné na cenu černého uhlí potvrdil rovněž ČEZ.

Pád cen černého uhlí se už zřejmě projevil na loňském hospodaření. V uplynulém roce totiž výrazně propadly výkony hnědouhelné společnosti na 3,1 miliardy z 3,46 miliardy korun v roce 2013. Tykačova firma už plánuje, jak nepříznivý vývoj alespoň částečně zvrátit. „Vzniklou situaci vnímáme jako motivaci ke zvýšení efektivity výroby, propouštění neplánujeme,“ dodává Vidomus.

Vzhledem k současné situaci na trhu s černým uhlím bude hledání úspor nutností. Ani napřesrok se nečeká, že by cena černého uhlí rostla. „Příští rok by měla přetrvat nízká cena uhlí v důsledku vysoké produkce a dostatečných zásob,“ říká Boris Tomčiak, ředitel správy aktiv ve společnosti Colosseum.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Tykačova firma má zpět povolení k budoucí těžbě uhlí pro elektrárnu Počerady

Soud vyhověl Tykačovi, spor o těžbu ve Vršanech tím ale nekončí

MMF24

Těžba hnědého uhlí na houpačce. Loni klesla, letos zase poroste

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).