Menu Zavřít

Tykač nechal své kolegy dobře vydělat. Dienstl si odnesl téměř miliardu

13. 9. 2017
Autor: čtk

Jan Dienstl uzavřel své tříleté působení v roli spoluvlastníka Severní energetické s bezmála miliardovým ziskem. Polepšila si i firmy Tomáše Fohlera Famlen.

Tříleté působení Jana Dienstla a Tomáše Fohlera v Severní energetické se oběma byznysmenům blízkým Pavlu Tykačovi vyplatilo. Přinejmenším tedy finančně. Jak vyplývá z výsledků firmy Remlan, jejímž prostřednictvím Dienstl svůj podíl držel, loňský prodej podílu vynesl 910 milionů korun. Stejně vysoký zisk vykázala také Fohlerova firma Famlen.

Oba byznysmeni prozatím ponechali zisk nerozdělený ve svých firmách. Jak lze dále z výsledků obou firem vyčíst, v roce 2013 financovali nákup 30procentních podílů v Severní energetické půjčkou od ČSOB. Úvěry loni v plné výši splatili.

Vlastníkem uhelných dolů na Mostecku původně byl – a od loňského června jím znovu je – finančník Pavel Tykač. Ten svůj podíl kontroluje prostřednictvím řetězce firem registrovaných na Kypru, v Nizozemsku a Švýcarsku. V mezidobí převedl většinu akcií Severní energetické na své blízké spolupracovníky Dienstla a Fohlera.


Soumrak uhelného věku. Tykačovy podniky byly loni ztrátové

Vršanská uhelná


Tento převod bývá obecně považován na účelovou transakci. Pavel Tykač byl totiž z pohledu manažerů ČEZ a české vlády nepřijatelný v roli kupce uhelné elektrárny Chvaletice. Nákup elektrárny před čtyřmi lety tudíž dotáhla do konce Severní energetická ovládaná většinově Dienstlem a Fohlerem.

MMF24

Oba zmínění byznysmeni se už z uhelné branže stáhli. Svou roli v tom hrálo i zklamání z předloňského rozhodnutí české vlády, kterým ministři ponechali v platnosti územní limity těžby v případě Dolu ČSA. Těžba hnědého uhlí u Litvínova tudíž skončí během příštích šesti let. Právě Důl ČSA je hlavním aktivem v držení Severní energetické.

Dále čtěte:

Oxford odmítl 44 milionů od Tykače. Univerzitě vadí vyšetřování jeho firem

Tykač lobboval na Hradě za prolomení těžebních limitů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).